Vârful Everest este mai înalt decât se credea anterior, conform unui nou calcul comun chinezo-nepalez care a pus punct unui conflict de lungă durată asupra înălţimii muntelui aflat pe graniţa comună a Chinei și Nepalului.

Kathmandu şi Beijing aveau opinii diferite în ceea ce priveşte înălţimea exactă, dar după ce fiecare a trimis o expediţie de topografi în zona vârfului, au convenit că înălţimea oficială este de 8.848,86 metri, puţin mai mult decât calculele lor anterioare.

Nepal s-a bazat anterior pe o estimare de 8.848 de metri, realizată de Survey of India în 1954, care a inclus zăpadă situată pe vârful de stâncă. Aceasta a fost considerată mult timp ca înălţimea „oficială”. O măsurătoare chineză din 2005 a determinat că înălţimea stâncilor de pe vârf - cunoscută sub numele de Chomolungmu şi Sagamartha în limbile locale - a fost de 8.844,43 metri, cu aproximativ 3,7 metri mai mică decât estimarea din 1954.

Noua măsurare va avea un impact redus. K2, al doilea cel mai înalt munte din lume, este cu 237 metri mai jos. Motivul pentru care cifra nou convenită poate fi temporară se datorează faptului că lanţul Himalaya lung de 2.900 kilometri a fost format prin ridicarea cauzată de plăcile tectonice indiene şi eurasiatice care continuă să împingă Himalaya în sus în medie cu 1 centimetru în fiecare an.

Damodar Dhakal, purtătorul de cuvânt al departamentului de anchetă din Nepal, a declarat că topografii nepalezi au folosit sistemul global de navigaţie prin satelit pentru a obţine „înălţimea exactă” a vârfului.

Everest este numit după topograful britanic George Everest din epoca colonială. George Everest, care a analizat regiunea Himalaya ca inspector general al Indiei, a avut în realitate puţină legătură directă cu muntele, care a fost numit după el la cererea Royal Geographic Society.

În schimb, Andrew Waugh, un topograf general, a fost primul care a sugerat că muntele este cel mai înalt din lume şi nu Kanchenjunga, așa cum se presupunea anterior.