Cântărețul și chitaristul Chuck Berry a încetat din viață sâmbătă, la 90 de ani, la reședința sa din Missouri.

 

Chuck Berry este considerat unul dintre „fondatorii” muzicii rock. Charles Edward Anderson Berry Sr a fost găsit mort, la reședința sa din Missouri, decesul fiind făcut public de poliția locală. Berry a influențat mulți alți artiști rock, iar repertoriul său a fost de multe ori preluat și reinterpretat. Idolul său mărturisit a fost Nat King Cole, iar părinții săi, cântăreți într-un cor bisericesc, i-au încurajat pasiunea pentru muzică. Până la consacrare, a practicat mai multe meserii, printre care și cea de coafor, cântând, în paralel, prin diverse localuri. Cu prilejul unei astfel de cântări, a fost remarcat de celebrul bluesman Muddy Waters. Începând din 1952, cariera sa începe să prindă contur, iar în 1955 a semnat primul său contract, cu casa Chess Records, iar primul său album, „Maybellene”, a ocupat a cincea poziție în topurile de specialitate. Printre marile hituri pe care le-a lansat se numără: „Roll Over Beethoven”, „Sweet Little Sixteen”, „Johnny B. Goode”, „Rock'n'Roll Music”, „School Days”, „No Particular Place To Go”, „Caro”, „You Never Can Tell” etc. La 18 octombrie 2016, în ziua în care a împlinit 90 de ani, Chuck Berry a surprins pe toată lumea, anunțând apariția unui nou album, primul după o întrerupere de 40 de ani. Albumul urma să se intituleze „Chuck”, iar lansarea era programată în cursul acestui an.

 

Un ultim omagiu

La aflarea veștii, mai multe legende ale muzicii au ținut să-i aducă un ultim omagiu artistului dispărut. Bruce Springsteen: „Chuck Berry a fost cel mai mare rocker, cel mai bun chitarist și cel mai bun textier din toate timpurile. E o pierdere imensă, pierderea unui gigant.” Brian Wilson (Beach Boys): „Sunt foarte trist – a dispărut un artist care mă inspira. Ne va lipsi tuturor celor care iubim rock’n roll-ul. Dragoste și compasiune.”

Ringo Starr (The Beatles): „Pace și dragoste, Chuck Berry, Domnule rock’n roll.” The Rolling Stones: „Suntem foarte triști la aflarea veștii morții lui Chuck Berry. A fost un pionier al rock-ului asupra căruia a avut o influență incredibilă. Chuck Berry a fost nu doar un mare chitarist și un mare cântăreț, a avut o prestație strălucitoare pe scenă și a fost un mare textier. Cântecele sale sunt nemuritoare.”

Mick Jagger (The Rolling Stones): „Sunt extrem de trist la aflarea veștii. Vreau să-i mulțumesc lui Chuck Berry pentru toate cântecele pe care ni le-a dăruit și care ne-au inspirit. El și muzica lui ne-au luminat adolescența, el a dat viață visului nostru de a deveni muzicieni. Cuvintele cântecelor sale strălucitoare luminează faimosul Vis American. Chuck, ai fost incredibil, iar muzica ta va răsuna mereu în sufletele noastre.”

Ronnie Wood (The Rolling Stones): „Prin dispariția lui Chuck Berry a luat sfârșit o întreagă epocă. A fost unul dintre cei mai buni, a fost pentru mine o sursă permanentă de inspirație.”

Keith Richards (The Rolling Stones): „S-a stins una dintre marile noastre lumini.” Lenny Kravitz: „Glorie ție, Chuck Berry! Fără tine niciunul dintre noi nu va mai fi la fel.” Rod Stewart: „Totul a început cu Chuck Berry. Ne-a inspirat pe toți. Primul disc pe care l-am cumpărat a fost unul de-al lui și, din clipa aceea, n-am mai fost același.” Johnny Hallyday: „Chuck Berry, idolul meu, ne-a părăsit. Ce imensă tristețe…”