Câștigătoarea selecției naționale organizate în Ucraina pentru ediția de anul acesta a concursului Eurovision nu va mai participa la competiția muzicală din cauza unui turneu organizat în Rusia și acuză organizatorii de cenzură.

 

Pe 23 februarie, cântăreața Maruv a fost aleasă să reprezinte Ucraina la Eurovision 2019, cu piesa „Siren Song”. Însă organizatorul selecției naționale, televiziunea de stat UA:PBC, a decis să renunțe la artistă, pe fondul conflictului cu Rusia. Mai precis, artista în vârstă de 27 de ani, pe numele real Anna Korsun, a primit un termen de 24 de ore pentru a semna un contract prin care era împiedicată temporar să susțină concerte în Rusia. Cântăreața, care spune că era pregătită să își anuleze un turneu programat în Rusia, a refuzat în cele din urmă să semneze contractul cu televiziunea, vorbind despre „cenzură”.

„Sunt cetățean al Ucrainei, îmi plătesc taxele și iubesc sincer Ucraina”, a scris aceasta într-un mesaj publicat pe contul său de pe rețeaua de socializare Facebook.

„Dar nu sunt pregătită să transform participarea mea în competiție în campanie de promovare pentru politicienii noștri. Sunt muzician și nu un liliac pe scena politică”, a mai scris ea.

Piesa ei a fost accesată de 6,8 milioane de ori pe platforma YouTube.

„Cântărețul care reprezintă Ucraina este și un ambasador cultural al Ucrainei și nu livrează doar muzică, ci prezintă și opinia Ucrainei în lume”, se arată în comunicatul televiziunii UA:PBC. Poziția televiziunii a fost sprijinită și de ministrul ucrainean al Culturii, care a spus că doar „patrioții care își dau seama de responsabilitățile lor” ar trebui să participe la Eurovision.

UA:PBC a transmis că va începe negocierile privind alegerea unui alt reprezentant pentru Eurovision 2019, care, anul acesta, are loc în Israel, în luna mai.

Ucraina și-a câștigat independența după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991. Totuși, Rusia este de părere că Ucraina, care are o politică pro-occidentală, este o amenințare la adresa intereselor sale. În 2014, liderul pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a fost îndepărtat, după mari proteste față de decizia guvernului de a abandona planurile de a semna un tratat de asociere cu Uniunea Europeană. Ulterior, Rusia a anexat Crimeea, în timp ce separatiștii pro-ruși sprijiniți de Moscova au inițiat o mișcare de insurgență în estul Ucrainei. Peste 10.000 de persoane au fost ucise în urma confruntărilor din estul Ucrainei.

Ucraina a găzduit concursul Eurovision în 2017, iar atunci reprezentantul Rusiei nu a avut voie să participe la eveniment.