Hairtylist ziua și „vânător de drone” noaptea, Oleksandr Shamshur, în vârstă de 41 de ani, se numără printre zecile de mii de voluntari care ajută la apărarea cerului Ucrainei împotriva atacurilor rusești, relatează Reuters.

 

Pe măsură ce se apropie un an de la invazia Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, Oleksander Shamshur devine din ce în ce mai priceput în a doborî rachetele și dronele rusești trase asupra orașelor aflate departe de linia frontului. El este mândru de rolul său.

Membrii unității sale de apărare teritorială, printre care se numără un avocat și un om de afaceri, răspund la alertele de raid aerian în capitala Kiev și în jurul acesteia, încercând să doboare dronele Shahed-136 de fabricație iraniană cu o mitralieră restaurată din al Doilea Război Mondial.

„Sunt o persoană foarte fericită. De ce? Pentru că îmi apăr țara, îmi apăr poporul nostru ucrainean”, a declarat Shamshur în timp ce, din poziția sa de pe un acoperiș, „pieptăna” orizontul capitalei la lumina lunii cu ajutorul unei camere termice cu telemetru.

În apropiere, un coleg de luptă ajusta țevile verzi ale mitralierei „Maxim” de fabricație sovietică.

„Dar, în același timp, pot să vin la salonul de înfrumusețare și să lucrez cu oamenii, să fac munca pe care o știu, să tund părul și să vorbesc cu clienții”, a spus Shamshur. El a spus că nu i-a trecut niciodată prin cap, ca civil, să „fugă și să se ascundă undeva” atunci când zeci de mii de blindate rusești au luat cu asalt Ucraina iarna trecută și au început să bombardeze Kievul și alte orașe.

„Cu inamicul la ușă, a trebuit să fac ceva, a trebuit să acționez în apărare”, a spus el.

În noaptea de 29-30 decembrie, a spus Shamshur, unitatea sa de pe acoperiș a doborât două drone deasupra Kievului. Echipa sa a transmis, de asemenea, abilitățile pe care le-a învățat altor unități.

Shamshur poartă mai multe insigne pe uniforma sa de camuflaj, inclusiv una, „Drone Hunters", în engleză, și alta în ucraineană pe care scrie „Ronin" - războinic medieval japonez - pe care a adoptat-o ca nom-de-guerre.

Când Rusia a invadat Rusia, Shamshur - rezervist în armată înainte de război - a aflat că baza sa militară fusese deja distrusă de bombardamentele rusești, așa că s-a alăturat apărării teritoriale, inițial livrând alimente civililor și ajutând la evacuarea oamenilor.

La lucru în salonul său, încă îmbrăcat în kaki militar în timp ce coafa părul unui client, el a spus că încearcă să nu vorbească cu clienții săi despre război, numindu-l „întunecat” în contrast cu „lumina” din partea pașnică a vieții sale.