O controversată lucrare de artă semnată de Jeff Koons, dedicată victimelor atacurilor teroriste din Paris din 2015, va fi inaugurată în grădinile de pe Champs-Élysées pe 4 octombrie.

Pe 21 noiembrie 2016, artistul american Jeff Koons și-a anunțat intenția de a oferi orașului Paris „Bouquet of Tulips”, o operă originală și monumentală care se dorește a fi „simbolul amintirii”, după atentatele teroriste care au avut loc în noiembrie 2015 în capitala franceză. Lucrarea are o înălțime de aproape zece metri, este din bronz, oțel și aluminiu, cu o greutate de 33 de tone, și reprezintă o mână ținând niște lalele multicolore.

Anul trecut, mai multe personalități franceze, precum regizorul Olivier Assayas și fostul ministru al Culturii Frédéric Mitterrand, s-au opus proiectului de amplasare în Paris a acestei lucrări de artă.

„Nu «cadoului» lui Jeff Koons”, a fost titlul unui articol apărut în luna ianuarie 2018 în publicația Libération, semnat de mai multe personalități culturale ale Franței.

„Proiectul este șocant, din motive diverse”, spuneau semnatarii, potrivit cărora Koons, în vârstă de 64 de ani, a devenit „simbolul unei arte industriale, spectaculare și speculative”, iar „atelierul său și cei care îi intermediază lucrările sunt multinaționale ale luxului extrem”. Într-un interviu pentru publicația franceză Le Figaro, starul artei contemporane s-a declarat „întristat” din cauza controverselor stârnite de această lucrare de artă. Acesta a mai spus că „arta nu este o competiție” și că banii nu sunt lucrul care îl motivează.

Koons, care a donat drepturile financiare pentru această operă victimelor atentatelor din 2015, a mai spus că „Bouquet de Tulipes” este un mod de „a celebra valorile comune” și de „a demonstra că prietenia dintre cele două țări (SUA și Franța) este mai puternică decât orice”.

Costurile de instalare pentru sculptură se ridică la 3,5 milioane de dolari și sunt acoperite din donații, dar numeroase voci au criticat faptul că întreținerea operei „Bouquet de Tulipes” va costa mult statul francez.

Jeff Koons, născut pe 21 ianuarie 1955, este un artist conceptual american, cunoscut pentru reproducerile la scară largă a unor obiecte banale, cum ar fi animale confecţionate din baloane. Caracteristicile principale ale operelor sale constau în utilizarea unei cromatici pure, intense, dar şi a unor materiale de cele mai multe ori de factură neconvenţională. Unii critici observă în arta acestuia elemente specifice de kitsch şi o atitudine comercială de factură cinică. În mai anul acesta, sculptura „Rabbit”, realizată de Koons, a fost vândută la licitație pentru 91,1 milioane de dolari și a stabilit astfel un nou record de preț pentru o operă a unui artist în viață.