Un grup de cercetători a învățat doi cimpanzei să joace Pac-Man, unul dintre cele mai populare jocuri video.

O echipă de neurologi chinezi a folosit jocul video clasic pentru a analiza modul în care primatele iau decizii. Rezultatul a fost primul studiu de acest tip care a arătat că cimpanzeii sunt capabili să facă strategii pentru a simplifica o sarcină sofisticată, a transmis South China Morning Post.

„Din cunoştinţele noastre, acesta este primul studiu care arată că animalele dezvoltă şi folosesc strategii pentru rezolvarea problemelor”, a declarat Yang Tianming, autorul studiului.

Rezultatele au fost publicate luna trecută în jurnalul ştiinţific evaluat de eLife. Echipa chineză speră că imaginea de înaltă rezoluţie a creierului de maimuţă va dezvălui secrete care vor ajuta la studierea creierului uman.

Oamenii de ştiinţă au mai folosit şi inteligenţa artificială pentru a crea un model statistic pentru a afla dacă comportamentul primatei ar putea fi repartizat într-un set de strategii.

Modelul constă dintr-un set de strategii simple, fiecare luând în considerare un aspect specific al jocului pentru a lua decizii cu privire la modul de mutare a lui Pac-Man.

Cimpanzeii au fost apoi antrenați să folosească un joystick pentru a manevra Pac-Man în jurul unui labirint pentru a colecta granule şi pentru a evita fantomele. Ei au primit suc de fructe drept recompensă.