Donald Duck împlineşte azi 86 de ani şi, de la debutul pe ecrane, a avut apariţii în peste 200 de producţii cinematografice, mai multe decât oricare alt personaj Disney.

A debutat pe ecrane în 1934, în „Silly Symphony, The Wise Little Hen”. De atunci, farsele amuzante, temperamentul expansiv şi farmecul său, dat şi de limbajul parţial neinteligibil, au captivat publicul de toate vârstele. La mijlocul anilor 1930, au început să apară şi produse cu Donald Duck, iar, în 1938, graficianul Al Taliaferro a început să creeze benzi desenate cu el.

De-a lungul deceniilor, personajul său nu a suferit modificări consistente şi a avut roluri numeroase, de la profesor la poliţist. Şi, dacă în trecut ofiţerul ar fi fost dotat cu o armă, în zilele noastre sigur nu ar avea voie să o poarte.

Au păţit-o de curând două personaje celebre, de data aceasta de la Warner Bros. Elmer Fudd, care îl vâna cu puşca pe Bugs Bunny, este dotat cu o coasă în noile producţii Looney Tunes, iar o soartă similară are şi Yosemite Sam. Se crede că decizia a fost luată ca răspuns la creşterea numărului de violenţe armate şi a masacrelor în şcoli din SUA.

Revenind la istoria rățoiului Donald Duck, amintim că benzile desenate cu celebrul personaj au fost interzise în Finlanda pentru că personajul nu purta pantaloni. Totodată, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, Donald a apărut în rol de nazist într-o campanie antigermană .