Papa Francisc și-a reînnoit duminică, într-un comunicat, apelul la ''înțelepciune'' și ''prudență'' din partea tuturor, după decizia SUA de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului, relatează AFP.

''Sfântul Părinte își reînnoiește apelul la înțelepciune și prudență din partea tuturor și înalță rugăciuni aprinse pentru ca responsabilii națiunilor, în acest moment deosebit grav, să se angajeze în prevenirea unei noi spirale a violenței'', se precizează în comunicatul Vaticanului. Papa și-a manifestat deja preocuparea făcând apel miercuri la ''respectarea statu-quo-ului'', în conformitate cu rezoluțiile ONU. Duminică, Vaticanul a indicat că urmărește ''cu mare atenție'' situația din Orientul Mijlociu, îndeosebi din Ierusalim, ''Orașul Sfânt pentru evreii, creștinii ș musulmanii din întreaga lume''.

Suveranul Pontif cere de asemenea ca responsabilii internaționali ''să răspundă prin fapte și vorbe la dorințele de pace, justiție și de securitate ale populațiilor de pe aceste pământuri martirizate''. Înainte de desfășurarea unor reuniuni convocate de Liga Arabă și Organizația Cooperării Islamice (OCI), Vaticanul ''reamintește poziția sa binecunoscută în ce privește caracterul unic al Orașului Sfânt (Ierusalimul) și necesitatea absolută de a respecta stau-quo-ul, în conformitate cu deciziile comunității internaționale''. Sfântul Scaun reamintește totodată că ''doar o soluție negociată între israelieni și palestinieni poate aduce o pace stabilă și durabilă, și poate garanta coexistența pașnică între două state în interiorul unor frontiere recunoscute pe plan internațional''.