Cea de-a 62-a ediție a concursului Eurovision a fost câștigată de Portugalia. România s-a clasat pe locul șapte, cu piesa „Yodel It!”, obținând un scor mare din partea publicului - 282 de puncte.

Eurovision 2017 a fost câștigat de reprezentantul Portugaliei, Salvador Sobral cu piesa „Amar Pelos Dois”. Mesajul lui Salvador Sobral la înmânarea trofeului Eurovision 2017: „Trăim într-o lume în care muzica e ca la fast food. Am câştigat pentru că eu cânt altfel de muzică. Să aducem înapoi muzica de calitate!”. Salvador Sobral a adus primul trofeu Eurovision din istoria participării Portugaliei la această competiție. În urma acestei reușite, Portugalia va fi țara organizatoare a ediției din 2018 a concursului Eurovision aducând în această țară o afluență de turiști în aceeași perioadă în care se va împlini un an de când Papa Francisc i-a canonizat pe Francisco Marto și pe sora sa, Jacinta, doi dintre cei trei copii păstori care au fost martori la aparițiile Fecioarei Maria în Fatima, un mic oraș din centrul Portugaliei, în urmă cu o sută de ani. Circa cinci sute de mii de credincioși au participat, sâmbătă, 13 mai, la liturghia oficiată de Papa Francisc la sanctuarul de la Fatima. Melodia câștigătoare a Eurovision 2017, „Amar Pelos Dois”, cântată în portugheză, o baladă cu influențe jazz compusă de sora lui Sobral, a fost aleasă câștigătoare în urma votului juriului și al publicului, care au avut ponderi egale. Portugalia a primit 758 de puncte, fiind urmată de Bulgaria - reprezentată de Kristian Kostov, cu „Beautiful Mess” și de Republica Moldova, reprezentată de Sunstroke Project, cu „Hey Mamma”. România - reprezentată de Ilinca și Alex Florea, cu „Yodel It!” - s-a clasat pe locul 7. România a intrat în concurs pe locul 20. Pentru a doua oară în istoria Eurovision, au existat două voturi: unul din partea juriilor țărilor participante și al doilea din partea publicului. România a reușit să obțină cele mai multe puncte de la juriile din Republica Moldova - 12 puncte, Muntenegru - 10 puncte, Irlanda - 8 puncte, Grecia - 6 puncte, Macedonia - 4 puncte. Câte trei puncte a primit din partea juriilor din Azerbaijan, Albania sau țara vecină, Bulgaria. Publicul a acordat însă un vot mult mai mare României - 282 de puncte, clasându-i pe cei doi artiști pe locul 7. Țara noastră s-a aflat, de altfel, pe locul cinci în preferințele publicului. Sobral s-a numărat printre favoriții la câștigarea trofeului, alături de reprezentanții Italiei și Bulgariei. Reușita este o premieră în istoria Portugaliei de la intrarea sa în competiție, în 1964. După ce a fost anunțat câștigător, Sobral a interpretat din nou piesa „Amar Pelos Dois”, alături de sora sa, Luisa. Întrebat ulterior, în cadrul unei conferințe de presă, dacă se simte un erou național în urma reușitei sale, Sobral a subliniat că nu vrea decât să trăiască „o viață pașnică”. „Dacă m-aș considera un erou național, ar fi puțin ciudat”, a adăugat interpretul.

Ucraina a organizat competiția din acest an în urma câștigării trofeului Eurovision 2016 cu piesa „1944” interpretată de Jamala și a găzduit concursul în ciuda conflictului armat desfășurat la câteva sute de kilometri distanță. Președintele ucrainean Petro Poroshenko și-a anulat prezența la Eurovision după ce patru civili au fost uciși sâmbătă de un obuz în estul Ucrainei. Kievul acuză Moscova că susține militar separatiștii pro-ruși în conflictul soldat, în ultimii trei ani, cu peste 10.000 de morți. Eurovision 2017 a marcat o premieră în istoria competiției — concurenta Rusiei a fost descalificată de organizatorii ucraineni în urma informațiilor că aceasta a cântat în regiunea Crimeea după anexarea de către Federația Rusă în 2014. Ediția din 2017 a Eurovision a fost cea de-a 62-a din istoria concursului recunoscut de Guinness World Records drept cea mai longevivă competiție muzicală anuală de televiziune din lume. Prima ediție a avut loc în 1956, la aceasta participând doar șapte țări. De-a lungul timpului, Irlanda a câștigat cele mai multe trofee - de șapte ori - urmată de Suedia.

Sobral a participat la competiția din acest an după ce a declarat în media locală că are o problemă la inimă - acesta suferă de insuficiență cardiacă și așteaptă un transplant, informează AFP.

Echipa de fotbal Benfica Lisabona l-a felicitat pe Salvador Sobral pentru reușita sa, victoria tânărului interpret fiind de asemenea salutată și dincolo de frontierele țării sale. Sub hashtag-ul #Salvador, nenumărați portughezi și fani din întreaga lume l-au onorat în mediul online pe artistul descris drept „o revelație a muzicii” sau „un tânăr plin de simplitate și de talent”. Și scriitoarea britanică J.K Rowling, autoarea celebrei saga Harry Potter, și-a dezvăluit bucuria pe Twitter, publicând mesajul „Yay Portugal” după victoria candidatului său preferat, mai arată AFP.