Gastronomia de înaltă calitate va reprezenta un punct de interes major în cadrul gamei de produse alimentare de la Expo 2025 de la Osaka, eveniment preconizat să atragă zilnic circa 200.000 de vizitatori din aproape 160 de țări, transmite agenția Kyodo.

 

Expoziția mondială de la Osaka, care va avea loc între 13 aprilie și 13 octombrie pe insula artificială Yumeshima, va include un fel de mâncare de 30.000 de yeni (200 de dolari) și o experiență internațională „kaitenzushi'' (sushi pe bandă rulantă), ce va oferi, pe lângă sushi, și mâncăruri și băuturi artizanale din țările participante.

Organizatorii fac tot posibilul pentru a pregăti delicii gastronomice pentru vizitatori, nefiind descurajați de o rată de participare mai mică decât cea preconizată, care a lăsat unele standuri neocupate. Locul de desfășurare a Expo 2025 de la Osaka se întinde pe o suprafață echivalentă cu 40 de stadioane Koshien, emblematicul teren de baseball din vestul Japoniei, iar o plimbare pe această suprafață vastă va stimula apetitul, potrivit Kyodo.

În timp ce vizitatorilor li se va permite accesul cu mâncare, Asociația Japoneză pentru Expoziția Mondială din 2025 lucrează la un plan pentru a prezenta arta culinară națională, alături de gastronomii din țările participante. Aproximativ 70 de operatori care oferă produse alimentare și băuturi, selectate în urma unei licitații publice, intenționează să deschidă standuri la expoziție. Lounge & Dining, un operator de top din industrie, intenționează să le ofere oaspeților din diferite țări felul de mâncare ''de lux'' cu sushi, de 30.000 de yeni, și preparate gătite în stil „teppanyaki''.

Un reprezentant al asociației a declarat că operatorul este mândru să ofere un „mediu liniștit'', cu „un nivel ridicat de servicii''. Preparate servite în stil bufet, cu prețuri începând de la 8.000 de yeni (52 de dolari), vor fi, de asemenea, disponibile fără rezervare.

Lanțul de sushi Kura Sushi, care va oferi experiența internațională „kaitenzushi'', va pune la dispoziția vizitatorilor cea mai lungă bandă rulantă rotativă - 135 de metri, cu 338 de locuri. Pe lângă sushi, preparate culinare din aproximativ 70 de țări își vor face loc pe banda transportoare, cum ar fi „ropa vieja'', un fel de mâncare tradițional cubanez din carne de vită.

Pentru a răspunde diverselor preferințe ale vizitatorilor și ale personalului, unele restaurante vor oferi, spre exemplu, preparate halal sau vegane. De asemenea, vizitatorii se vor putea bucura de preparate tradiționale la pavilioanele țărilor participante, precum Italia, Kuweit sau Coreea de Sud, notează Kyodo.

Republica Cehă, cunoscută pentru paharele sale din cristal de Bohemia, se numără, de asemenea, printre primele țări consumatoare de bere pe cap de locuitor din lume. În mod firesc, berea cehă va fi una dintre băuturile oferite, precizează agenția de presă. Asociația care organizează expoziția mondială a stabilit criterii de selecție pentru operatorii de restaurante, solicitând demersuri specifice pentru reducerea risipei alimentare și o experiență dovedită în servirea unei game variate de clienți din Japonia și din străinătate.

Deși se preconiza ca cele 39 de spații pentru restaurante să fie alocate după două runde de aplicații, doar 26 au fost ocupate. Prin urmare, a fost lansată o a treia rundă, perioada de depunere a cererilor fiind prelungită. Un reprezentant al asociației a declarat: „Mâncarea este una dintre atracțiile expoziției. Dorim să întâmpinăm vizitatorii cu o varietate de opțiuni''.

Osaka, al doilea oraș ca mărime din Japonia, după capitala Tokyo, va găzdui anul acesta, timp de 184 de zile, în perioada 13 aprilie - 13 octombrie, expoziția mondială Expo 2025. Organizatorii expoziției, la care România va fi prezentă cu un pavilion național, se așteaptă la 28 de milioane de vizitatori.