Expoziţia-eveniment dedicată „regelui regilor'', Ramses II, care şi-a închis porţile duminică la Paris, a atras peste 800.000 de vizitatori şi va continua la Sydney, au anunţat marţi organizatorii, informează AFP.

Denumită „Ramses şi aurul faraonilor'', expoziţia a demarat la San Francisco în 2022 şi va continua din toamnă în capitala Australiei. Franţa a fost prima ţară care a putut expune sarcofagul din lemn pictat al lui Ramses al II-lea (fără mumie).

La Paris, expoziţia deschisă la începutul lui aprilie a atras 817.036 de persoane, majoritatea francezi, dar şi belgieni, elveţieni şi germani.

În 2019, expoziţia „Tutankhamon, comoara faraonului'' din capitala franceză a cunoscut un succes chiar mai mare, fiind vizitată de un public record pentru Franţa, 1,42 de milioane de vizitatori.

Expus de obicei în Muzeul naţional al civilizaţiei egiptene din Cairo, sarcofagul lui Ramses al II-lea nu a mai ieşit din Egipt de 45 de ani.

În total, expoziţia a inclus peste 180 de piese originale (statui, bijuterii etc), dintre care unele nu au mai părăsit Egiptul înainte.

Supranumit „regele regilor'', Ramses al II-lea este faraonul cu cea mai lungă domnie (66 de ani) şi cu cea mai numeroasă familie (cel puţin 50 de fii, 60 de fiice).