Sute de femei din India au publicat selfie-uri pe rețelele de socializare la miezul nopții, marți spre miercuri, însoțite de hashtagul #AintNoCinderella (#NuSuntCenușăreasa), pentru a protesta față de declarația făcută de un politician de rang înalt din această țară, care a pus sub semnul întrebării, în mod public, motivul pentru care o femeie, care afirmă că a fost hărțuită, ieșise singură în oraș în timpul unei nopți din weekendul trecut.

 

O femeie în vârstă de 29 de ani din Chandigarh, un oraș din statul Haryana, a fost hărțuită și aproape răpită de doi bărbați care au urmărit-o în timp ce își conducea automobilul în drum spre casă la primele ore ale dimineții de sâmbătă. Femeia, al cărei nume nu a fost dat publicității din motive legale, spune că unul dintre bărbați este fiul unui politician proeminent din Partidul Bharatiya Janata (BJP), formațiunea politică a prim-ministrului indian Narendra Modi. Dar, deși Poliția i-a arestat pe fiul politicianului și pe un prieten al acestuia, a înregistrat plângerea depusă pe numele lor și i-a eliberat apoi pe cauțiune, vicepreședintele filialei din Haryana a acestui partid a dat vina pe acea femeie pentru faptul că circula neînsoțită la o oră atât de târzie, generând un val de proteste pe Twitter.

„Fata nu ar fi trebuit să iasă în oraș la miezul nopții. De ce conducea singură atât de târziu?”, a declarat Ramveer Bhatti, vicepreședinte BJP, luni, pentru un post de televiziune local.

Platforma Twitter a fost pur și simplu inundată de femei care au publicat fotografii ale lor, care le prezentau singure pe străzi, pentru a îl ironiza pe Ramveer Bhatti și pentru a condamna declarațiile sale, despre care au spus că au avut scopul de a le umili pe femeile care sunt hărțuite, în loc să le sprijine.

„Dacă ies în oraș la 12 noapte, asta nu înseamnă că vreau să fiu violată, molestată și urmărită. Demnitatea mea este un drept al meu 24 de ore din 24 și 7 zile din 7. #AintNoCinderella”, a scris pe Twitter Sharmistha Mukherjee, membră a Partidului Congresului, aflat în opoziție. Mesajul ei a fost însoțit de o fotografie care o prezintă pe politiciană singură, pe o stradă, în timpul nopții.

„Dragă Indie regresivă, voi face ceea ce vreau, zi sau noapte. Să nu crezi că ai dreptul să mă oprești.#AintNoCinderella”, a scris o altă utilizatoare pe Twitter, @queenpsays, în mesajul care însoțește un selfie.

Femeile din India se confruntă cu numeroase provocări, de la căsătorii între minori, crime din cauza zestrei și trafic uman și până la viol și violențe domestice, provocate în principal de atitudini adânc înrădăcinate în societatea indiană, potrivit cărora femeile sunt inferioare bărbaților. În 2015, în această țară au fost înregistrate 327.394 de cazuri de violențe comise asupra femeilor, precum viol, molestare, răpire și acte de cruzime comise de către soți, cu 40% mai mult față de anul 2011, potrivit celor mai recente statistici publicate de Biroul de înregistrare a infracțiunilor din India.

Cazul intens mediatizat al unei femei de 23 de ani care a fost violată în grup și apoi asasinată într-un autobuz din New Delhi, în decembrie 2012, a șocat opinia publică din India și a determinat organizarea de proteste în întreaga țară, forțând Guvernul să adopte pedepse mai dure împotriva violurilor și hărțuirilor sexuale.