Documentarul „Russians at War”, care a stârnit un val de polemici după prezentarea sa la Veneţia, va fi menţinut în programul Festivalului de Film de la Zurich (ZFF), în pofida criticilor formulate de autorităţile de la Kiev, a anunţat directorul evenimentului elveţian, informează AFP.

După prezentarea sa în cadrul Mostrei de la Veneţia, acest film al regizoarei ruso-canadiene Anastasia Trofimova, care dă glas soldaţilor ruşi aflaţi pe front, a stârnit mânia personalităţilor culturale şi politice ucrainene, care îl consideră „o propagandă rusă”.

În prezentarea programului de la Zurich, trimisă către presă, directorul ZFF afirmă că acest documentar vorbeşte despre soldaţii ruşi din Ucraina care „se confruntă cu fragilitatea democraţiei”.

„Înţelegem nemulţumirea ucrainenilor”, dar filmul va fi prezentat aşa cum era prevăzut, a declarat directorul ZFF, Christian Jungen, într-o conferinţă de presă organizată la Zurich, a relatat agenţia de presă elveţiană Keystone-ATS.

Christian Jungen a explicat că „filmele trebuie să incite la discuţii” şi că el consideră că acest documentar este „un film anti-război”.

Ministrul ucrainean al Culturii a anunţat în urmă cu câteva zile că a plasat-o pe lista „persoanelor care reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională” pe regizoarea documentarului „Russians at War”, care a fost eliminat recent din programul Festivalului Internaţional de Film de la Toronto (TIFF) din cauza ameninţărilor primite de angajaţii din echipa de organizare a festivalului. Potrivit The Hollywood Reporter, angajaţii festivalului canadian au primit „sute de ameninţări”, care vorbeau inclusiv despre acte de violenţă şi agresiuni sexuale.

Un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe a avertizat joi pe reţeaua de socializare X că proiectarea acestui film va ruina reputaţia ZFF. „Este vorba despre un film de propagandă care „spală” crimele de război, nu despre un documentar. Adevăraţii ruşi în război sunt invadatori, criminali de război şi violatori. A-i apăra înseamnă a deveni complice”.

Miercuri, Ministerul ucrainean de Externe a publicat un mesaj pe contul său de pe reţeaua de socializare X în care s-a declarat „scandalizat” de faptul că ZFF intenţionează să difuzeze acest documentar.

În pofida criticilor de la Kiev, organizatorii festivalului elveţian, care va începe pe 3 octombrie şi se va desfăşura până pe 13 octombrie, au decis să menţină documentarul în programul evenimentului.

Potrivit site-ului său, Anastasia Trofimova a regizat în trecut mai multe documentare în Siria, Irak, Congo, difuzate în special de postul TV de stat RT, care este sancţionat în prezent în Uniunea Europeană şi în Statele Unite.

Christian Jungen a recunoscut că statutul regizoarei Anastasia Trofimova „nu este unul lipsit de probleme” din cauza activităţii ei din trecut şi a precizat că realizarea acestui film ar trebui să fie dezbătută în cadrul unei mese rotunde.

Mai multe staruri sunt aşteptate în acest an la cea de-a 20-a ediţie a ZFF, precum Richard Gere, Kate Winslet şi Jude Law. Actriţa americană Pamela Anderson va fi recompensată cu un premiu pentru întreaga carieră.