Actorul francez Alain Delon, care a primit un premiu Palme d'Or pentru întreaga carieră la Festivalul de la Cannes 2019, a declarat despre prestigioasa distincție că este „aproape un omagiu postum, doar că este încă viu”.

Ceremonia a avut loc duminică seară, iar premiul i-a fost înmânat veteranului actor de fiica acestuia, actrița Anouchka Delon, în aplauzele lungi ale publicului, din care au făcut parte și ministrul francez al Culturii, Franck Riester, președintele Festivalului de la Cannes, Pierre Lescure, și delegatul general al evenimentului, Thierry Fremaux.

„N-am mai plâns de mult așa”, a spus Alain Delon. „Voi pleca, dar nu fără să vă mulțumesc. Sunt un star, dar pentru acest lucru trebuie să vă mulțumesc, o datorez publicului și nimănui altcuiva”, a spus actorul, adăugând că se mai gândește și la alte două femei ale vieții sale, actrițele Mireille Darc și Romy Schneider. Cu câteva zile înainte de ceremonie, organizatorii Festivalului de Film de la Cannes și-au apărat gestul de a-i oferi lui Alain Delon un premiu Palme d'Or onorific, spunând despre acesta - criticat recent pentru comentariile controversate despre femei și homosexuali - că „nu este perfect”, dar are dreptul de a-și exprima opiniile.

„Nu îi oferim premiul Nobel pentru pace”, a declarat Thierry Fremaux, într-o conferință de presă. „Îi oferim un premiu Palme d'Or onorific, pentru cariera de actor”, a explicat acesta. Delon, în vârstă de 83 de ani, unul dintre cei mai celebri actori europeni de peste cinci decenii, a jucat în filme precum „Ghepardul”, de Luchino Visconti, care i-a adus un premiu de interpretare la Cannes în 1963. Actorul a avut o relație schimbătoare cu festivalul de la Cannes, declarând la un moment dat că nu se va întoarce pe Croazetă după ce organizatorii au omis să îl invite la celebrările care au marcat a 50-a ediție. S-a bucurat de cea mai mare popularitate în Franța în anii 1960 - 1970, dar, în ultimii ani, Delon a provocat controverse, mai ales după ce și-a declarat prietenia cu politicianul de extremă dreaptă Jean-Marie Le Pen. Alain Delon a jucat în pelicule precum „Rocco și frații săi” (1960), „În plin soare” (1960), „Eclipsa” (1962), „Ghepardul” (1963), „Laleaua neagră” (1964), „Samuraiul” (1967), „Borsalino” (1970), „Notre histoire” (1984), „Pe cuvânt de polițist” (1985).

În 1964, Alain Delon a fost nominalizat pentru prima dată la Globul de Aur. În 1977 a ajuns pe lista favoriților la premiile César, pentru rolul principal din „Mr. Klein”, de Joseph Losey, iar interpretarea din „Notre Histoire”, de Bertrand Blier, i-a adus, în 1985, premiul pentru cel mai bun actor. La Festivalul de la Berlin a primit Ursul de Aur onorific în 1995, iar, în 2005, a fost numit Ofițer al Legiunii de Onoare de preşedintele francez Jacques Chirac.