Compania Netflix a anunțat că își va retrage filmele din selecția Festivalului de la Cannes, după ce organizatorii prestigiosului eveniment au anunțat că producțiile platformelor de streaming nu vor fi incluse în competiția oficială, întrucât nu beneficiază și de distribuție în cinematografe.

 

Ted Sarandos, directorul de conținuturi al Netflix, a declarat pentru Variety că organizatorii Festivalului de la Cannes au instituit o nouă regulă care interzice includerea în competiția oficială a filmelor care nu beneficiază și de distribuție în cinematografele franceze. Sarandos a declarat într-un interviu pentru publicația Variety că s-a luat decizia ca Netflix să nu participe anul acesta la festival. "Vrem ca filmele noastre să fie tratate la fel ca cele ale oricărui alt producător", a spus Sarandos. "Există riscul ca, mergând în această direcție, filmele și cineaștii noștri să nu fie tratați cu respect în festival", a adăugat acesta. "Au dat tonul. Nu cred că ar fi bine pentru noi să fim acolo (în festival, n.r.)", a mai declarat acesta. Pe de altă parte, luna trecută, Thierry Fremaux, delegatul general al evenimentului, a declarat într-un interviu care a apărut în publicația Le Film Francais: "Oamenii de la Netflix iubesc covorul roșu. Le-ar plăcea să fie prezenți cu alte filme. Dar înțeleg că intransigența propriului lor model nu corespunde cu a noastră".

Anul trecut, au fost incluse în competiție producțiile Netflix "Okja", de Bong Joon-ho, și "The Meyerowitz Stories", de Noah Baumbach, iar decizia a stârnit critici aprinse în rândul cineaștilor francezi și al uniunilor din domeniu, determinând organizatorii competiției să modifice regulamentul. Noul regulament nu a mai putut fi aplicat celor două filme proiectate la ediția din mai 2017, dar acestea nici nu au primit vreun premiu.

Fremaux a spus că decizia de a include cele două filme în programul evenimentului a fost una riscantă, dar că, totuși, nu a dorit ca acestea să fie proiectate în alte festivaluri. Acesta a adăugat că a crezut că îi va putea convinge pe cei de la Netflix să schimbe regulamentul de difuzare, pentru a putea participa în festival. "Anul trecut, când am selectat cele două filme, am crezut că pot convinge Netflix să le distribuie în cinematografe. Am presupus, ei au refuzat", a declarat Fremaux. Anul trecut, Netflix a încercat în ultimul moment să obțină permisiunea de a proiecta filmele în cinematografele franceze, însă nu a ajuns la o înțelegere cu autoritățile în domeniu. Legislația franceză impune ca filmele să fie disponibile pentru vizionare acasă la cel puțin trei ani de la premiera în cinematografe. Această perioadă este impusă având în vedere creșterea nivelului pirateriei online, dar și dezvoltarea platformelor de streaming precum Netflix și Amazon.

Netflix și-a arătat disponibilitatea de a distribui filmele sale în cinematografe, dar refuză să aștepte trei ani pentru a le distribui pe platforma sa. Cea de-a 71-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 8 - 19 mai.