Evenimentul, la care vor participa numeroase staruri internaţionale şi peste 700.000 de spectatori în cadrul a şapte zile de concerte, debutează azi, 27 septembrie, cu headlineri precum Drake şi Iron Maiden şi acţiuni sociale ce vizează în special protejarea Amazoniei.

Acest amplu eveniment muzical care atrage un public numeros, mai ales din rândul tinerilor, veniţi din toate regiunile Braziliei în Parcul Olimpic construit pentru Jocurile Olimpice din 2016, a căpătat o dimensiune specială în mandatul preşedintelui de extrema dreaptă Jair Bolsonaro, un climatosceptic şi un obişnuit al derapajelor machiste, rasiste şi homofobe.

Pentru a opta sa ediţie în Brazilia - a 20-a în total, după cele organizate în Portugalia, Spania şi Statele Unite -, acest mega-festival înfiinţat în 1985 reafirmă mai mult ca oricând dorinţa de a milita „pentru o lume mai bună” - sloganul său oficial începând din 2001.

„Angajamentul nostru merge dincolo de chestiunile de mediu, este vorba despre a construi o lume mai bună, oferind o voce generaţiei tinere, care a fost mult timp privată de acest lucru”, a declarat Roberta Medina, vicepreşedintele Rock in Rio. Ea este fiica fondatorului festivalului, a cărui ediţie are loc în acest an în zilele de 27, 28 şi 29 septembrie şi 3, 4, 5 şi 6 octombrie.

Pentru ca întreaga generaţie tânără să se simtă reprezentată, programul festivalului este unul dintre cele mai eclectice, incluzând zile consacrate stilurilor hip-hop (cu Drake pe afiş), pop (cântăreaţa Pink), rock (trupele Foo Fighters şi Muse) şi heavy metal (trupa Iron Maiden).

Dincolo de aceşti headlineri de pe scena principală, alte concerte propun duouri special concepute pentru ediţia din 2019, precum cel compus din cântăreţul englez Seal şi artista braziliană Xenia Franca.

Pe 4 octombrie, Sepultura va prezenta în exclusivitate pe scena de la Rock in Rio un cântec de pe noul album al trupei, ce va fi lansat în luna februarie.