Celebrul Observator astronomic Arecibo din Puerto Rico nu mai funcţionează după ce unul dintre cablurile de susţinere s-a rupt, luni dimineaţă, provocând o fisură de 30 de metri lungime în uriaşa farfurie a radiotelescopului, conform unui comunicat al University of Central Florida (UCF).

Observatorul a fost oprit pentru ca tehnicienii să evalueze pagubele şi să găsească o soluţie.

„Avem o echipă de experţi care analizează situaţia", a declarat directorul Observatorului Arecibo, Francisco Cordova, în comunicatul UCF dat publicităţii joi. "Prioritatea noastră este siguranţa personalului, protejarea locaţiilor şi a echipamentului şi readucerea radiotelescopului în stare de funcţionare optimă cât mai rapid cu putinţă", a precizat el.

 Radiotelescopul Arecibo, cu diametrul de 300 de metri, funcţionează din 1963. Până în 2016, când China a inaugurat radiotelescopul Aperture Spherical Telescope, cu diametrul farfuriei de 500 de metri, Observatorul Arecibo a fost cel mai mare radiotelescop cu o singură farfurie din lume.

De-a lungul timpului, acest radiotelescop a desfăşurat o varietate de misiuni ştiinţifice, de la urmărirea asteroizilor din apropierea relativă a Terrei, până la căutarea unor posibile semnale radio emise de eventuale civilizaţii extraterestre. În 1974, oamenii de ştiinţă au folosit acest radiotelescop pentru a transmite un mesaj spre roiul stelar globular M13, aflat la 25.000 de ani lumină de Pământ, în speranţa că în această regiune cosmică s-ar afla o civilizaţie extraterestră.

Faima acestui observator se extinde dincolo de comunitatea astronomică. Unele scene din filmul „Goldeneye" (1995) din seria James Bond au fost filmate acolo. De asemenea, acest radiotelescop a jucat un rol important în filmul SF „Contact" (1997), bazat pe o carte de Carl Sagan.

Radiotelescopul Arecibo a mai avut probleme în trecut. Spre exemplu, în septembrie 2017 a fost afectat şi scos din folosinţă de uraganul Maria şi a fost repus în funcţiune în luna decembrie a aceluiaşi an.

Observatorul Arecibo aparţine U.S. National Science Foundation şi este administrat de UCF în colaborare cu Universidad Ana G. Méndez şi Yang Enterprises Inc.