Ellen DeGeneres va primi premiul pentru întreaga carieră în televiziune - Carol Burnett Award - la cea de-a 77-a ediție a galei Globurilor de Aur, care va avea loc pe 5 ianuarie 2020, a anunțat, luni, The Hollywood Foreign Press Association (HFPA.

Organizatorii galei vor astfel să onoreze munca de 25 de ani în televiziune a vedetei Ellen DeGeneres, în vârstă de 61 de ani. DeGeneres este a doua câștigătoare a Carol Burnett Award, premiu pe care l-a primit anul acesta chiar actrița după care a fost numit.

Născută în New Orleans, Ellen Degeneres şi-a început cariera într-un club de comedie din oraşul ei natal. În 1982, înregistrarea video a unui spectacol al său i-a adus titlul de cea mai amuzantă femeie din America. În 1986, Ellen Degeneres a apărut în „The Tonight Show" şi a devenit prima femeie-artist de comedie invitată de Johnny Carson în acea emisiune.

În urmă cu aproape 20 de ani, Ellen DeGeneres a anunţat că este lesbiană, pozând pe coperta revistei Time şi în direct, în sitcomul ei „Ellen", în faţa a peste 46 de milioane de telespectatori. Popularul show TV a început să piardă din audienţă şi a fost anulat un an mai târziu. DeGeneres a spus, în acea vreme, că postul ABC s-a lăsat cuprins de frică şi a abandonat emisiunea. Vedetei americane i s-a reproşat faptul că era „prea gay" şi că şi-a construit cariera prin impunerea unei „agende gay" în programul emisiunii sale.

Anularea sitcom-ului şi sentimentul de respingere socială au determinat-o pe DeGeneres să dezvolte o depresie profundă.

Sitcom-ul „Ellen" a deschis însă calea pentru alte emisiuni care au reuşit să depăşească tabuurile referitoare la personajele gay. Astfel au apărut „Will and Grace", „Glee", „Modern Family" şi altele.

Ellen DeGeneres a revenit însă în actualitate cu roluri în filme şi s-a remarcat în animaţia „În căutarea lui Nemo/ Finding Nemo", în care a asigurat vocea pentru unul dintre personajele principale. Ea a devenit apoi realizatoarea şi prezentatoarea propriului show TV – „The Ellen DeGeneres Show", premiat cu 30 de Emmy -, a scris cărţi care au ajuns bestseller, a făcut parte din juriul emisiunii „American Idol", care se bucură de o mare audienţă, şi a prezentat de două ori premiile Oscar - în 2007 şi 2014.

 

DeGeneres a primit două dintre cele mai înalte distincții acordate în SUA, Presidential Medal of Freedom și Mark Twain Prize for American Humour.