Cântărețul pop canadian Shawn Mendes, recompensat la trei categorii de premii, inclusiv la secțiunea „cel mai bun artist”, a fost marele învingător la cea de-a 24-a ediție a galei MTV Europe Music Awards (EMA), care a avut loc duminică seară la Londra.

 

În fața unui public alcătuit în principal din spectatori tineri, artistul canadian, în vârstă de 19 ani, a interpretat piesa „There's Nothing Holdin' Me Back”, lansată în 2017, care a fost premiată la categoria „cel mai bun cântec”. Trofeul i-a fost înmânat de fotbalistul francez Paul Pogba. Shawn Mendes s-a impus și la categoria „cel mai bun grup de fani”. În categoria vedetă a galei, „cel mai bun artist”, cântărețul canadian a triumfat în fața unor muzicieni mult mai cunoscuți în Europa, precum Ariana Grande, Ed Sheeran, Miley Cyrus și Taylor Swift. Show-ul de duminică seară, organizat pe stadionul Wembley din Londra, a fost deschis de rapperul american Eminem, care a interpretat în premieră mondială pe o scenă noul single al său, „Walk on water”, lansat oficial vineri. Rapperul a fost desemnat cel mai bun artist hip-hop, un premiu pe care îl obținuse deja de opt ori începând din anul 1999. Gazda ceremoniei, artista britanică Rita Ora, și-a făcut apariția pe scenă purtând un halat de baie. Ea a interpretat în cadrul galei piesele „Your song” și „Anywhere”, care vor fi incluse pe următorul album al ei.

Prestația britanicului Stormzy a fost însă cea mai remarcată în cadrul galei de duminică seară. Apărut pe scenă într-o mașină de poliție, rapperul a interpretat cântecul „Big For Your Boots”, iar evoluția lui a fost însoțită de un spectacol pirotehnic impresionant. Grupul U2, condus de cântărețul irlandez Bono, a primit trofeul Global Icon, ce a fost atribuit în ultimii ani unor artiști de renume, precum Queen, Whitney Houston și Eminem. O înregistrare video realizată în timpul concertului gratuit pe care trupa irlandeză l-a susținut cu o seară înainte în Trafalgar Square din centrul Londrei a fost difuzată în cadrul galei MTV Europe Music Awards. Nominalizat la categoria „cel mai bun artist rock”, grupul U2 nu a reușit să câștige acest trofeu, fiind învins de trupa britanică Coldplay, învingătoare pentru al treilea an consecutiv în această secțiune. Rapperul american Kendrick Lamar a ieșit învingător la categoria „cel mai bun videoclip”, pentru videoclipul piesei „Humble”, în care artistul apare deghizat în papă și, apoi, în locul lui Iisus, într-o scenă care reprezintă o reconstituire a celebrului tablou „Cina cea de taină” pictat de Leonardo da Vinci. În august, Kendrick Lamar a câștigat șase trofee la MTV Video Music Awards, impunându-se inclusiv la categoria „cel mai bun videoclip al anului”.

Surpriza a venit din partea cântăreței americane Taylor Swift, care părea marea favorită a galei, cu șase nominalizări. Artista pop, care și-a lansat vineri cel de-al șaselea album de studio din carieră, „Reputation”, nu a obținut niciun premiu duminică seară la Londra.

În alte categorii, cantautorul britanic Ed Sheeran a câștigat trofeul pentru „cel mai bun artist live”, trupa Thirty Seconds To Mars s-a impus la categoria „cel mai bun artist de rock alternativ”, iar Camila Cabello a fost desemnată învingătoare la categoria „cel mai bun artist pop” - toate categoriile au fost mixte. DJ-ul David Guetta, desemnat câștigător la categoria „cel mai bun artist electro”, a încheiat gala interpretând noul său single, „Dirty, Sexy, Money”, fiind însoțit pe scenă de artiștii French Montana, Charli XCX și Afrojack.