Fostul producător de la Hollywood, Harvey Weinstein, a fost condamnat la 23 de ani de închisoare pentru viol și agresiune sexuală, scrie BBC News.

Avocaţii lui Harvey Weinstein, găsit vinovat de viol și agresiune sexuală, ceruseră pentru clientul lor pedeapsa minimă, de 5 ani în închisoare. Apărătorii îşi motivează solicitarea prin „căderea monumentală în dizgraţie” deja suferită de clientul lor, notează The Hollywood Reporter.

Juraţii au stabilit vinovăţia lui Weinstein în cazul a două capete de acuzare: agresiune sexuală, care atrage condamnare între cinci şi 25 de ani în închisoare, şi viol, pedepsit de la închisoare cu suspendare până la 4 ani după gratii, notează CNN. Sentinţa va fi pronunţată săptămâna viitoare.

Cazul este considerat definitoriu pentru mişcarea globală #MeToo, împotriva hărţuirii sexuale. Analiştii spun că verdictul va influenţa şi viitoarele procese ale unor persoane acuzate de abuzuri sexuale, încurajând sau descurajând victimele să raporteze astfel de cazuri. Documente ale instanţei date publicităţii după ce Harvey Weinstein a fost găsit vinovat de juraţi arată că că producătorul ar fi spus că „Jennifer Aniston ar trebui ucisă”.

Izbucnirea mogulului de la Hollywood a avut loc atunci când un jurnalist i-a cerut să comenteze zvonurile potrivit cărora artista s-ar fi plâns că a fost agresată de Weinstein. Producătorul a făcut remarca violentă într-un e-mail trimis unui jurnalist de la National Enquirer. Ulterior s-a dovedit că zvonurile erau neadevărate, dar reacţia producătorului a rămas în mediul online şi a reapărut după decizia juriului din New York.

Nu mai puţin de 1.000 de pagini au fost date publicităţii, documentele arătând şi că Weinstein a încercat să obţină ajutorul unor miliardari precum Jeff Bezos şi Michael Bloomberg, ca şi de la Ted Sarandos, de la Netflix, şi Tim Cook de la Apple, solicitându-le intervenţia prin „scrisori de sprijin”, pentru a evita să fie concediat de compania care îi poartă numele.

Peste 80 de femei, printre care actriţe precum Angelina Jolie, Salma Hayek şi Gwyneth Paltrow, l-au acuzat pe Harvey Weinstein de hărţuire sexuală, viol sau agresiune, în urma apariţiei, la începutul lunii octombrie 2017, a unui articol în The New York Times în care erau oferite detalii cu privire la mai multe plângeri pe numele producătorului de film.

Harvey Weinstein este subiectul mai multor anchete ale poliţiilor din Los Angeles şi Londra. La New York a fost pus sub acuzare pentru prima dată. La începutul lunii ianuarie, Weinstein a fost pus sub acuzare şi la Los Angeles, pentru violenţe sexuale săvârşite asupra altor două victime.