Hollywood-ul se pregăteşte de o ceremonie a Globurilor de Aur, care lansează în mod tradiţional sezonul premiilor din cinema, dominată la capitolul nominalizări de producţiile „The Shape of Water” şi „The Post”, iar la modul general de atmosfera creată în capitala mondială a filmului de afacerea Weinstein.

Potrivit Reuters, ceremonia de duminică va fi primul test al modului în care industria filmului va reuşi să facă faţă live, în lumina reflectoarelor, scandalului care a zguduit-o din temelii. Fostul producător Harvey Weinstein este acuzat de peste o sută de actriţe şi foste colaboratoare de abuzuri mergând de la hărţuire sexuală şi până la viol. De la începutul scandalului în octombrie, o serie de mari nume de la Hollywood - precum Kevin Spacey, Brett Ratner, Dustin Hoffman, John Lasseter sau Jeffrey Tambor - au fost şi ele acuzate de abuzuri sexuale şi au fost înlăturate brutal de pe piedestalul pe care se aflau. Mai multe dintre aceste celebrităţi fac obiectul unor anchete, dar niciuna dintre ele nu a fost arestată.

Duminică, toţi ochii vor fi pe modul în care prezentatorul Seth Meyers va naviga în jurul „elefantului din cameră”, notează Reuters. Din solidaritate cu victimele lui Harvey Weinstein şi ale altor prădători sexuali, mulţi actori şi actriţe ar urma să poarte ţinute negre pe covorul roşu şi să renunţe la veşmintele strălucitoare specifice unor astfel de evenimente.

În total, 25 de premii vor fi acordate duminică: 14 pentru filme de marele ecran şi 11 pentru producţii de televiziune. Filmul horror şi de satiră socială „Get Out” este unul dintre favoriţii la categoria comedie, în timp ce la categoria drame sunt favorite „The Shape of Water”, „The Post” sau „Dunkirk”.

„Într-un alt an, Get Out nu ar fi, fără îndoială, un candidat atât de serios, dar combinaţia dintre coşmarul reprezentat de preşedintele nostru şi absenţa unui alt film care să-l eclipseze îi dă o şansă veritabilă de a fi favorit la Oscaruri”, a declarat Sasha Stone, care lucrează pentru site-ul specializat în premii cinematografice Awards Daily. Ea a subliniat că filmul depăşeşte cadrul strict al unui film de groază pentru că „este mai mult o metaforă privind ororile culturii noastre”. În ceea ce priveşte „The Shape of Water” - un hibrid între „Beauty and the Beast” şi „E.T.” - el a intrat în graţiile criticilor datorită pedigriului regizorului său foarte respectat, Guillermo del Toro, notează AFP. Potrivit Screen Rant, filmul este şi un omagiu adus vârstei de aur de la Hollywood, cu scene de step şi o atmosferă de film noir.

Totuşi, scrie DPA, competiţia ar putea fi dură la categoria dramă, unde mai sunt nominalizate „The Post” (foto), filmul lui Steven Spielberg despre prima femeie din fruntea unui ziar american major (Meryl Streep), şi „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri”, care spune povestea unei mame (Frances McDormand) care intră într-un conflict public cu poliţia locală după uciderea fiicei sale.

În pofida anilor de polemică pentru denunţarea sexismului la Hollywood, nicio femeie nu a fost nominalizată la categoria cel mai bun regizor. Nominalizarea lui Ridley Scott la categoria cel mai bun regizor - după ce acesta a trebuit să filmeze din nou secvenţe întregi din „All the Money in the World”, de urgenţă, cu doar câteva săptămâni înainte de lansare, după declanşarea scandalului sexual în care este implicat Kevin Spacey - a fost interpretată ca un semn de susţinere de către HFPA a victimelor abuzurilor sexuale şi a mişcării #MeToo.

Site-ul specializat GoldDerby pronostichează că statueta pentru cel mai bun actor într-o comedie sau musical va merge la James Franco („The Disaster Artist”), care ar urma să câştige premiul în faţa lui Daniel Kaluuya („Get Out”). De asemenea, acesta estimează că Saoirse Ronan („Lady Bird”) şi Margot Robbie („I, Tonya”) îşi vor disputa Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă într-un film musical sau comedie.

În televiziune, miniserialul HBO „Big Little Lies” conduce cu şase nominalizări, urmată de „Feud: Bette and Joan”, în cursă pentru patru premii, în timp ce „The Handmaid's Tale”, „Fargo” şi „This is Us” concurează pentru trei premii.

Ceremonia va fi difuzată în direct pe postul NBC începând cu ora 17.00 (01.00 GMT), iar defilarea starurilor pe covorul roşu va fi transmisă în streaming pe Facebook începând de la ora locală 15.00, pe pagina Globurilor de Aur.