Descoperirea hieroglifelor ascunse în mormântul lui Tutankhamon dă greutate teoriei conform căreia legendara regină egipteană Nefertiti se află într-o cameră ascunsă lângă camera funerară a fiului ei vitreg, a declarat un egiptolog britanic de renume mondial.

Hieroglifele ascunse ar putea sugera că regele Tutankhamon este înmormântat într-o structură mult mai mare care o adăpostea pe regina egipteană Nefertiti.

Nicholas Reeves, fost conservator în cadrul Departamentului de Antichități Egiptene al British Museum, a declarat că, deși teoria a rămas nedovedită după scanările radar neconcludente, aceasta a primit un nou impuls după noua pistă.

Reeves a recunoscut că acele cartușe care îl înfățișează pe Tutankhamon fiind îngropat de succesorul său faraonic Ay au fost pictate peste cartușele cu Tutankhamon îngropând-o pe Nefertiti, frumusețea legendară, regina Egiptului și soția regelui Akhenaton.

Reeves a declarat pentru The Guardian: „Acum pot arăta că printre cartușele lui Ay se află cartușe ale lui Tutankhamon însuși, dovedind că această scenă îl arăta inițial pe Tutankhamon îngropând-o pe predecesoarea sa Nefertiti. Nu ar fi avut acest decor în mormântul lui Tutankhamon”.

Pe peretele nordic decorat, cartușele ulterioare îl arată pe Ay ținând în mână o zăbală ceremonială și efectuând ritualul de „deschidere a gurii” mumiei pentru a reda cele cinci simțuri ale defunctului.

Reeves a spus: „O examinare atentă a cartușelor lui Ay relevă urme subiacente clare ale unui nume anterior - cel al lui Tutankhamon. În versiunea sa originală, această scenă îl înfățișa pe Tutankhamon îndeplinind ritualul de înmormântare pentru proprietarul inițial al mormintelor, predecesorul său imediat... Nefertiti”.

El a adăugat: „Această concluzie își găsește confirmarea absolută în profilul facial al personajelor - nasul strâmb și bărbia inferioară dolofană a (figurii - n..r) denumite în prezent Ay urmează... exact conturul facial standardizat adoptat pentru reprezentările oficiale ale lui Tutankhamon la începutul domniei sale. Fața mumiei poartă trăsăturile incontestabile ale lui Nefertiti. Dovezile arată că scena și-a început viața ca o înregistrare a lui Tutankhamon oficiind funeraliile predecesorului său”.

Descoperit de Howard Carter cu exact un secol în urmă, mormântul lui Tutankhamon era plin de scaune și care, inclusiv comori orbitoare de care tânărul rege avea nevoie în viața de apoi. Reeves susține că moartea sa neașteptată - în anul 1324 î.Hr. la vârsta de 19 ani, după numai nouă ani pe tron - a însemnat că trebuia să fie îngropat rapid: „Abia un deceniu mai târziu, mormântul a fost redeschis, iar elementele sale cele mai exterioare au fost golite și ajustate”. El a spus că noile dovezi susțin teoria conform căreia mormântul lui Tutankhamon este doar partea exterioară a unui mormânt mult mai mare care a fost „pregătit pentru și ocupat de Nefertiti”, a cărei secvență proprie și independentă de camere funerare se află dincolo de ceea ce se poate vedea în prezent.

În 2015, Reeves a susținut că imaginile de înaltă rezoluție ale mormântului lui Tutankhamon au arătat linii sub suprafețele tencuite ale pereților pictați, sugerând uși neexplorate, deși alți experți au considerat că scanările nu sunt concludente. El a spus: „Este foarte ușor să respingem acest lucru ca fiind o simplă fantezie, dar... am descoperit că decorul peretelui din camera funerară a fost modificat. Mormântul lui Tutankhamon ne-a nedumerit întotdeauna din cauza formei sale ciudate. Este foarte mic și nu este ceea ce ne-am aștepta de la un rege”.

Printre funcțiile de curator ale lui Reeves se numără și cea de la Metropolitan Museum of Art din New York. El a lucrat intensiv ca arheolog atât în mormântul lui Tutankhamon, cât și în jurul acestuia. El va încorpora noile dovezi în viitoarea sa carte, The Complete Tutankhamon, care va apărea pe 28 octombrie. Aceasta actualizează o ediție apreciată pe care a publicat-o pentru prima dată în urmă cu 30 de ani. El susține că studiile mai recente, inclusiv imagistica termică și analiza creșterii mucegaiului, susțin și mai mult argumentul său.