O capră, doi elefanți, trei maimuțe și un lup - patru picturi murale Banksy care au apărut în Londra în această săptămână i-au făcut pe mulți să se gândească la semnificația din spatele ultimelor lucrări ale artistului stradal.

Luni a început cu capra de munte, care părea să fie cocoțată pe o cornișă de pe care cădeau pietre și care era descrisă în stilul de șablon caracteristic lui Banksy pe un perete din Richmond, vestul Londrei.

Au urmat două capete de elefant, care se uită pe două ferestre blocate de pe peretele unei case din bogata Chelsea, urmate de trei maimuțe care par să atârne de un pod de cale ferată de lângă Brick Lane din estul Londrei.

Silueta unui lup, urlând la cer, a apărut joi pe o antenă parabolică de deasupra unei clădiri puternic graffitizate din Peckham, sud-estul Londrei. Banksy a postat imagini cu fiecare pe contul său de Instagram.

Poliția Metropolitană din Londra a declarat că antena parabolică a fost declarată furată la câteva ore după ce a fost dezvelită. Imaginile apărute în presa locală arătau cum aceasta era îndepărtată de o persoană care avea fața acoperită cu o mască.

Pe rețelele de socializare au circulat teorii cu privire la semnificația lucrărilor, realizate de un artist care a subliniat în lucrările sale anterioare teme precum războiul și schimbările climatice.

Unii au speculat că ar putea fi legate de revoltele și atacurile rasiste care au cuprins țara în ultima săptămână, alții de ideea că omenirea își însămânțează propria cădere.

„Frumos Banksy. Văd asta ca pe o critică a comportamentului sălbatic și haotic care izbucnește în prezent în Marea Britanie. Huligani de extremă dreaptă la pândă”, a comentat un utilizator „barrybrexiter” postarea de pe Instagram a lui Banksy.

Un altul, „leticia_vega”, a scris „Omenirea nu va rezista... animalele vor prelua controlul”.

Ultima pictură murală a artistului din Bristol, realizată tot în Londra, înfățișează vopsea verde pulverizată pe partea laterală a unei clădiri pentru a imita frunzișul unui copac real, puternic tăiat, care se află la câțiva metri în fața acesteia. Mulți au considerat că această pictură murală vorbește despre nevoia de a păstra natura.

În decembrie, Banksy a pictat trei drone pe un stop, tot în Peckham. Pictura a fost furată la foarte scurt timp după ce a fost expusă.