Un nou medicament numit Nal-IRI a fost aprobat pentru finanțare de către Agenția Italiană pentru Medicamente (AIFA).

Nal-IRI utilizează nanotehnologia pentru a-și atinge ținta și a demonstrat o îmbunătățire semnificativă a ratei de supraviețuire a pacienților cu cancer pancreatic metastatic.

Eficacitatea Nal-IRI a fost demonstrată în cadrul studiului de fază III Napoli-1. Studiul a arătat că Nal-IRI a crescut durata mediană de supraviețuire de la 4,2 la 6,1 luni, cu o reducere de 33% a riscului de deces, conform Il Messaggero. Nal-IRI este un medicament destinat tratării bolilor rare. Este primul medicament aprobat pentru tratamentul de linia a doua a cancerului pancreatic metastatic.

Romano Danesi, profesor de farmacologie la Universitatea din Milano, a declarat că, din cauza slabei sale vascularizări, acest neoplasm este caracterizat de cantitatea limitată de medicament care poate ajunge la celulele tumorale. Pentru a ocoli această limitare, Nal-IRI exploatează tehnologia nanoparticulelor lipozomale.

Cancerul pancreatic este unul dintre cele mai greu de diagnosticat neoplasme, cu o rată de supraviețuire la 5 ani de 11% la bărbați și 12% la femei. Acesta este singurul cancer al tractului gastrointestinal care nu și-a îmbunătățit supraviețuirea în 40 de ani.