Numărul cuplurilor chineze care s-au căsătorit în prima jumătate a acestui an este la cel mai scăzut nivel din 2013, arată date oficiale citate de Reuters, deoarece tot mai mulți tineri au amânat căsătoria pe fondul încetinirii economiei și a creșterii costurilor de trai.

Numărul căsătoriilor în China este strâns legat de numărul nașterilor, iar declinul este de natură să deranjeze factorii de decizie politică care încearcă din răsputeri să stimuleze populația, care a scăzut de ani de zile.

Un total de 3,43 milioane de cupluri s-au căsătorit în primele șase luni ale anului, în scădere cu 498.000 față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele privind înregistrările căsătoriilor.

Căsătoria este considerată o condiție prealabilă pentru a avea copii datorită stimulentelor și politicilor răspândite, inclusiv cerința ca părinții să prezinte un certificat de căsătorie pentru a-și înregistra copilul și a primi beneficii de stat.

Mulți tineri chinezi aleg să rămână singuri sau să amâne căsătoria din cauza perspectivelor slabe de angajare și a îngrijorărilor legate de viitor, în contextul încetinirii creșterii economice în a doua cea mai mare economie a lumii.

Rata căsătoriilor a scăzut în China începând din 2014. Deși a existat o ușoară redresare în 2023 din cauza cererii reprimate după relaxarea restricțiilor legate de pandemie, se așteaptă ca anul acesta rata să scadă la cel mai scăzut nivel din 1980, a declarat expertul în demografie He Yafu pentru ziarul de stat Global Times.

Motivele declinului înregistrărilor căsătoriilor includ o scădere a numărului de tineri, un număr mai mare de bărbați în populația aptă pentru căsătorie față de femei, costul ridicat al căsătoriei și schimbarea atitudinilor, a declarat He.

„Tendința de scădere a ratei natalității în China pe termen lung va fi dificil de schimbat în mod fundamental, cu excepția cazului în care sunt implementate în viitor politici substanțiale de sprijinire a nașterilor pentru a aborda această provocare”, a declarat He.

Universitatea de Afaceri Civile din China a anunțat un nou program de licență în domeniul căsătoriei pentru a dezvolta industriile și cultura legate de căsătorie, atrăgând disprețul utilizatorilor rețelelor de socializare care au pus la îndoială necesitatea unui astfel de curs pe măsură ce rata căsătoriilor scade.