Mărturiile Ginettei Kolinka, în vârstă de 98 de ani şi supravieţuitoare a lagărului de exterminare Auschwitz-Birkenau, vor fi publicate sub forma unui volum de benzi desenate, informează AFP.

Volumul „Adieu Birkenau” este publicat de editura Albin Michel, cu un text scris de JDMorvan şi Victor Matet şi avându-i ca ilustratori pe trei spanioli: Ricard Efa, Cesc F. Dalmases şi Roger Surroca Sole.

Albumul prezintă ultima vizită întreprinsă de Ginette Kolinka în lagărul de exterminare, în octombrie 2020.

După ce a fugit din Paris în 1942, ea a fost arestată la Avignon, în sudul Franţei, în martie 1944, la vârsta de 19 ani, transferată la Marsilia, apoi în lagărul Drancy din Regiunea Pariziană şi, în cele din urmă, deportată la Birkenau în luna aprilie a aceluiaşi an. A trecut prin Bergen-Belsen şi Theresienstadt înainte să poată să revină la Paris, în iunie 1945. Atunci, după ce slăbise 40 de kilograme, mai cântărea doar 26 de kilograme.

„Mi-am spus să nu mă mai gândesc şi poate că asta mi-a salvat viaţa”, dezvăluie ea în noul volum, vorbind despre captivitatea sa din lagărele naziste.

După textul ce prezintă dezvăluirile sale, doi istorici specializaţi în Holocaust, Tal Brutmann şi Caroline Francois, explică apoi contextul istoric al vieţii Ginettei Kolinka, cu documente, fotografii şi desene de epocă.

Volumul s-a născut din întâlnirea ei cu Victor Matet, un jurnalist care făcea cercetări despre propria familie şi care a relatat pe larg mărturiile acestei supravieţuitoare.

Potrivit unor dezvăluiri raportate de editura Albin Michel, Ginette Kolinka a avut anumite reticenţe faţă de acest proiect, pentru că ea asocia banda desenată cu umorul.

„La început, nu prea eram de acord (...) Este o poveste tristă. Dar mi-am schimbat părerea”, a explicat ea.

Povestea despre vizita ei în fostul lagăr lasă să se întrevadă forţa de caracter a acestei martore, care, după ce a decis să îşi spună povestea în faţa tinerelor generaţii în urmă cu 20 de ani, nu refuză nicio solicitare pentru a le vorbi elevilor de gimnaziu şi liceenilor.

„Când sunt cu ei, am vârsta lor. Eu nu mă simt bătrână”, a adăugat Ginette Kolinka.