Expoziţia-eveniment care marchează 500 de ani de la moartea pictorului renascentist Rafael se va redeschide pe 2 iunie la Roma, iar perioada în care poate fi vizitată a fost extinsă până la 30 august ca urmare a relaxării restricţiilor impuse de pandemia de Covid-19.

Expoziţia, desfăşurată la galeriile Scuderie del Quirinale, şi-a deschis porţile pe 5 martie, dar s-a închis trei zile mai târziu după ce numărul cazurilor de Covid-19 a crescut pe teritoriul Italiei, informează Reuters.

Retrospectiva era iniţial programată să îşi închidă porţile pe 2 iunie, dar organizatorii au precizat într-o declaraţie dată luni publicităţii că au încheiat acorduri cu muzee din diferite părţi ale globului, printre care Prado din Madrid, National Gallery din Londra şi Washington National Gallery of Art, pentru a extinde perioada de împrumut a lucrărilor cu încă trei luni.

Pictorul Rafael Sanzio, cunoscut şi ca Rafael, s-a născut în 1483 în localitatea italiană Urbino şi a murit la vârsta de 37 de ani în urma unei afecţiuni subite, la Roma. A fost unul dintre cei mai renumiţi artişti ai timpurilor sale.

„Expoziţia oferă şansa de a admira o concentrare a operelor lui Rafael nemaiîntâlnită într-un singur lor'', a precizat Eike Schmidt, director al Galeriei Uffizi din Florenţa.

„Suntem foarte fericiţi să extindem împrumutul a circa 50 de opere de artă pentru atâta timp cât va fi nevoie'', a adăugat acesta.

În timpul perioadei de restricţii impuse de pandemia de Covid-19, au fost luate măsuri pentru protejarea lucrărilor, dar expoziţia nu a fost niciodată dezasamblată întrucât curatorii acesteia au sperat într-o posibilă redeschidere.

Expoziţia, pentru care au fost vândute circa 70.000 de bilete online înainte de data iniţială a vernisajului, reuneşte 204 opere de artă, inclusiv 120 de lucrări semnate chiar de Rafael.

În urmă diminuării numărului zilnic de cazuri şi decese de Covid-19, autorităţile relaxează restricţiile de izolare la domiciliu impuse pentru limitarea transmiterii virusului. Cu toate acestea, regulile de distanţare socială rămân destul de stricte, iar în perimetrul galeriilor va fi permis accesul unui număr limitat de vizitatori.