Kashayam: elixirul vieții
În noiembrie 2015, guvernul din Tamil Nadu s-a confruntat cu o situație gravă. Ploile neîncetate au dus la o creștere a cazurilor de febră și la amenințarea de febră denga. A fost o stare de urgență, iar ONG-urile și centrele medicale au început să împrăștie medicamente, inclusiv medicamente ayurvedice. În scurt timp, unui total de 17500 de persoane, inclusiv 8742 de elevi din 21 de școli, i-a fost administrat medicamentul. Cum a fost realizată o dispersie atât de eficientă? Cu Nilavembu kashayam, unul dintre cele mai vechi medicamente aprobate de Ayurveda care, timp de secole, a fost o băutură de wellness eficientă pentru febră mare și orice afecțiune cu simptome asemănătoare febrei denga.
Kashayam este un nume pentru preparatele care pot fi administrate pentru o sănătate bună și folosite ca medicament în caz de boală. Menționat și în Ayurveda, el a rămas la noi de la începutul secolului sub alintul de dadima ke nuskhe (tratamentele bunicii) și este în continuare la fel de eficient ca atunci. Haldi doodh (turmeric și lapte) sau „laptele de aur”, așa cum i se spune popular în Occident în zilele noastre, este unul dintre cele mai bune și mai ușor de înțeles exemple de kashayam.
Deși mulți puriști nu consideră băuturile de wellness pe bază de lapte drept kashayam, având în vedere principiile Ayurveda care definesc prepararea kashayamului ca fierberea plantei (sau a unui amestec de câteva plante) în apă până când aceasta scade la un sfert din cantitatea sa inițială, Charak Samhita, cartea de chirurgie și medicină din India antică, susține contrariul. Potrivit acestui text vechi, orice băutură care a reușit să recolteze proprietățile de wellness ale unei anumite plante, legume, frunze, cereale sau chiar linte și care se află într-o stare ușor de digerat poate fi numită kashayam. De fapt, textele vechi vorbesc despre băuturi din orz, sattu (făină din năut) și chiar canabis care erau folosite pentru a trata oamenii în caz de boli obișnuite. Bhaang, o băutură populară servită în zilele noastre în timpul festivalului Holi, este, de fapt, una dintre cele mai vechi rețete de kashayam pe bază de canabis, despre care se știe că amorțea durerea - și era extrem de benefică în efectuarea operațiilor chirurgicale sau chiar în tratarea persoanelor care sufereau de afecțiuni dureroase.
Sattu, pe de altă parte, se număra printre băuturile care sporesc puterea și era folosită cu generozitate pentru a-l trata pe Gautam Buddha și pe alți călugări. Varanadi kashayam este o altă băutură magică de wellness care este încă folosită pentru a trata o mare varietate de afecțiuni care variază de la dureri de cap la obezitate și chiar un sistem digestiv slăbit. Se spune că băutura de miere și lămâie, care este populară pentru miracolul său de reducere a greutății, este o versiune simplificată a acestui kashayam vechi de 4000 de ani. Un alt exemplu perfect al acestui mocktail antic pentru sănătate este rasamul. Savuroasa mâncare pe bază de supă din sudul Indiei este, de fapt, una dintre cele mai vechi forme de kashayam făcute pentru a restabili puterea și imunitatea, preparată în același mod încă de la începuturile sale, în primii ani ai civilizației tamile.
Desigur, pe lista celor aproximativ 3000 de poțiuni de wellness care au fost menționate în Charak Samhita și incluse în cele din urmă în practica Ayurveda se află Amruthotharam kashayam, un preparat clasic de wellness care ar putea trata o serie de afecțiuni, inclusiv febra cronică, constipația și pierderea poftei de mâncare. La fel ca Abhiyangam, un masaj tradițional cu ulei folosit pentru a alinia dosha din corp, Amruthotharam a fost conceput pentru a fi prima linie de bunăstare și vindecare. Dar kashayam-urile au fost utilizate pe scară largă în wellness și, în cele din urmă, au inspirat băuturile pentru delectare. Motivul acestei tranziții, spun experții, este faptul că medicii antici erau conștienți de capacitatea organismului de a absorbi substanțele nutritive atunci când sunt nu numai ingerate, ci și administrate într-o stare în care natura complexă a acestor proprietăți este descompusă în elemente mai simple și, astfel, acționează mai rapid. Formele de kashayam erau preparate în principal din ierburi proaspete și alte ingrediente, permițând astfel ca beneficiile acestor produse naturale să fie absorbite de organism mai bine și mai rapid. De fapt, în timpul perioadei mauriene, care a văzut apariția băuturilor pentru delectare, în afară de vinul de orez care era făcut în aproape fiecare gospodărie, principiul de bază urmat era împrumutat din kashayam. Astfel, băuturile nu numai că erau gustoase, dar nu dăunau organismului la fel de mult ca alte băuturi amețitoare. Un basm popular vorbește despre modul în care Chanakya a folosit kashayam pentru a dezvolta imunitatea împăratului Chandragupta la otravă, administrându-i regelui doze mici dintr-un preparat digestiv special după masă. Se spune că strategul politic avea o echipă de veds (medici) pentru a studia efectul otrăvii și antidoturile acesteia. O altă anecdotă vorbește despre cum împăratul Harshvardhan a introdus o băutură specială de zi pentru studenți, pentru a reduce letargia și a se concentra mai bine.
Această băutură era apropiată de ceaiul din plante din zilele noastre. Kada (o băutură medicinală făcută în casă pentru tratarea tusei și a răcelii) este un alt kashayam impresionant care a rămas popular de-a lungul secolelor. Se spune că în epoca antică și chiar medievală, regii indieni întrețineau o mulțime de veds și hakims pentru a dezvolta forme de kashayam pentru tratarea diferitelor probleme de sănătate.
De fapt, fiecare schimbare de anotimp sau începutul unei bătălii însemnau sesiuni lungi cu rakhbadar (bucătarul regal șef) și cu veds și hakims, care găseau ierburi, mirodenii, plante și forme de kashayam noi, care urmau să fie oferite regelui pentru a-l pregăti pentru următoarea aventură.
Utilizarea scoarței, a rădăcinilor, a frunzelor și chiar a polenului unei plante în gătit a venit ca urmare a kashayam-ului care îl ajuta pe împărat să își mențină ordinea: fie pe câmpul de luptă, fie în fruntea unei familii de o mie de persoane.
De Madhulika Dash
Turmeric și lapte
Suc de agriș (coacăz indian)
Rasam
Aam Panna
Comentarii
Nu există nici un comentariu.