„Mi-am ipotecat proprietatea în care locuiesc": la fel cum a procedat Francis Ford Coppola pentru „Megalopolis", Kevin Costner a folosit fonduri proprii pentru a produce filmul „Horizon: An American Saga", prezentat duminică la Festivalul de la Cannes, un western ambiţios care ar putea avea mai multe continuări.

 

 „Nimeni de la Hollywood nu era entuziasmat de ideea de a realiza aceste filme: Îmi spuneau: «Hai să facem unul şi să vedem cum merge. Nimeni nu face nici măcar două, Kevin. De ce vrei să faci patru?»", a dezvăluit actorul şi regizorul american, care a impresionat publicul cu pelicula „Dances with Wolves" în 1990.

„Aşadar, la un moment dat, mi-am spus pur şi simplu: «OK, îl voi face eu însumi». Şi mi-am ipotecat proprietatea, am strâns banii necesari. Nu mai există nicio scuză, sunt deciziile mele. Dacă nu vă place, puteţi să veniţi să vă plângeţi direct la mine", a adăugat starul american.

Potrivit presei din Statele Unite, bugetul acestui film, prezentat în afara competiţiei de la Cannes, a fost de 100 de milioane de dolari.

Pentru „Metropolis", filmul care i-a divizat profund pe criticii de cinema, o producţie considerată între un testament şi o ratare, Francis Ford Coppola a vândut, de asemenea, bunuri din averea personală pentru a strânge 120 de milioane de dolari.

Kevin Coster a făcut şi alte dezvăluiri despre „aventura" acestui proiect „nebunesc": "Am început scenariul în 1988. Filmul trebuia făcut în 2023. Dar, în ultimul moment, studioul nu a mai vrut. Am fost cu adevărat dezamăgit, pentru că «Open range» (un western regizat de el şi lansat în acelaşi an - n.red.) s-a descurcat foarte bine".

 

Outsider

„Sunt un pic un outsider şi nu ştiu exact de ce", a spus actorul american, în vârstă de 69 de ani şi unul dintre protagoniştii filmului "JFK" (1991). „Probabil pentru că nu vreau ca oamenii să manipuleze povestea pe care vreau să o spun şi pentru că sunt pregătit să le fac faţă şi să spun nu".

Implicat în mai multe producţii western în calitate de actor sau de regizor - precum „Silverado", „Wyatt Earp", „Open range" -, starul american s-a declarat „extrem de entuziasmat" că a venit la Cannes.

„Acest lucru poate că a ajutat (în privinţa vizibilităţii filmului său), cu un astfel de loc în programul din weekend. Visam să vin aici şi să îmi aduc propriul film (....) Sunt atât de mulţumit că Festivalul de la Cannes îşi păstrează tradiţiile şi că eu am şansa să fac parte din asta".

„Suntem o naţiune înarmată şi am rezolvat totul cu ajutorul armelor încă de la începuturile noastre", a adăugat Kevin Costner, care poate fi văzut ţinând o armă de foc într-o mână pe afişul noului său film. El s-a declarat totodată ataşat de ideea de a-i descrie „corect" pe amerindieni în producţiile cinematografice, adăugând că în perioada cuceririi Vestului Sălbatic, acele populaţii au fost, din păcate, „pur şi simplu şterse".

Rachida Dati, ministrul Culturii din Franţa, i-a înmânat starului american medalia de ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor, duminică, la Cannes.