Koko, gorila care a învăţat limbajul semnelor și a fost un adevărat ambasador al speciei sale, a murit în somn, la vârsta de 46 de ani, a anunţat The Gorilla Foundation într-un comunicat.

 

"Koko a emoţionat milioane de persoane ca ambasador al gorilelor şi simbol pentru comunicarea şi empatia între specii. A fost iubită şi ne va lipsi mult", potrivit comunicatului fundaţiei, dat publicităţii joi.

Koko s-a născut la Grădina zoologică din San Francisco, în 1971, şi a învăţat de mică limbajul semnelor.

Cercetătorii au mutat-o la Stanford în 1974 şi au înfiinţat The Gorilla Foundation, o organizaţie non-profit care luptă pentru conservarea și protejarea speciei.

Koko și The Gorilla Foundation s-au mutat ulterior în munții Santa Cruz.

Lui Koko îi plăcea să picteze, să citească și să i se citească, a mai menționat The Gorilla Foundation. Manifesta un comportament matern față de pisici și a avut mai multe de-a lungul vieții.

"Tandrețea" ei le-a arătat oamenilor cât de iubitoare pot fi gorilele, a adăugat fundația.

Koko a avut prieteni faimoși, precum Robin Williams, cu care comunica prin limbajul semnelor.

Specialiștii spun că înțelegea aproximativ 2.000 de cuvinte în limba engleză și că putea susține adevărate conversații, demonstrând capacitățile mari emoționale și cognitive de care pot da dovadă gorilele.

Koko a apărut în mai multe documentare și de două ori pe coperta National Geographic, prima dată cu o fotografie pe care și-a făcut-o singură în oglindă.

Fundația a transmis că își va continua munca de conservare a speciei cu mai multe proiecte, inclusiv cu o aplicație cu limbajul semnelor care o are ca personaj pe Koko.