Numeroşi politicieni din Europa şi Statele Unite au participat sâmbătă, alături de membri ai familiei la ceremoniile de înmormântare a fostului cancelar german Helmut Kohl, fiind primul eveniment funebru de nivel european. Ceremoniile s-au derulat în Strasbourg (Franţa), precum şi în orăşelele germane Ludwigshafen şi Speyer.

 

Printre liderii politici prezenţi la ceremoniile funebre se numără preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, actualul cancelar german, Angela Merkel, fostul preşedinte american Bill Clinton, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, preşedintele Parlamentului UE, Antonio Tajani, şi premierul Rusiei, Dmitri Medvedev. Helmut Kohl a fost înhumat sâmbătă, după o slujbă religioasă programată în orăşelul german Speyer.

"Helmut Kohl a fost în acelaşi timp un patriot german şi un patriot european", a afirmat Jean-Claude Juncker.

Sicriul în care se află corpul lui Helmut Kohl a fost învelit în drapelul Uniunii Europene şi depus câteva ore în sediul Parlamentului European din Strasbourg. Germania şi Uniunea Europeană au fost în timpul lui Helmut Kohl surse de inspiraţie pentru ţările est-europene, care erau încă sub regimuri comuniste, a afirmat Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European. "Europa lui Helmut Kohl nu se temea să ofere şi să configureze viitorul. Acest exemplu trebuie să ne ghideze şi acum", a subliniat Tajani, mulţumindu-i lui Helmut Kohl pentru angajamentul în favoarea UE şi pentru aportul adus introducerii monedei euro. Helmut Kohl a fost cancelar al Germaniei în perioada 1982-1998 (al Germaniei de Vest în intervalul 1982–1990 şi al Germaniei reunificate între 1990–1998) şi preşedinte al formaţiunii de centru-dreapta Uniunea Creştin-Democrată (CDU) din 1973 până în 1998. Helmut Kohl este considerat "părintele reunificării Germaniei", realizată în anul 1989. De asemenea, Helmut Kohl a fost unul dintre susţinătorii adoptării monedei euro de către Germania şi este considerat un artizan al tratatelor europene. Fostul preşedinte american George H.W. Bush s-a declarat profund îndurerat de moartea fostului cancelar german Helmut Kohl, pe care îl consideră "unul dintre cei mai mari lideri ai Europei postbelice". "Eu şi soţia mea, Barbara, suntem îndureraţi de moartea unui adevărat prieten al libertăţii, a unui om pe care eu îl consider a fi unul dintre cei mai mari lideri ai Europei postbelice. Helmut Kohl s-a remarcat în timp ce Germania instabilă se ridica din cenuşa de după război. (...) Helmut Kohl detesta războiul, dar detesta şi mai mult totalitarismul. Helmut Kohl şi-a devotat viaţa publică eforturilor de consolidare a instituţiilor democratice în ţara sa şi în străinătate. Colaborarea strânsă cu prietenul meu foarte bun pentru obţinerea unui sfârşit paşnic al Războiului Rece şi pentru reunificarea Germaniei în cadrul NATO va rămâne una dintre marile bucurii ale vieţii mele", a declarat fostul preşedinte al SUA într-un comunicat.

Angela Merkel a declarat că Helmut Kohl a fost o "şansă" pentru Germania, iar ei, personal, i-a schimbat viaţa: "Helmut Kohl a fost un mare european şi un politician al unităţii, reuşind reunificarea Germaniei. A fost mereu în serviciul cetăţenilor şi al păcii. Helmut Kohl a fost o şansă pentru noi; mie, personal, mi-a schimbat viaţa".

Şi Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a transmis condoleanţe Germaniei la moartea fostului cancelar Helmut Kohl. "Helmut Kohl a jucat un rol-cheie în încheierea Războiului Rece şi în reunificarea Germaniei. Am admirat înţelepciunea lui Helmut Kohl, capacitatea lui de a adopta decizii echilibrate şi ample chiar şi în cele mai dificile situaţii", a declarat liderul de la Kremlin.