Mai nocivă decât gazele de eşapament - Carnea procesată este cancerigenă
Carnea roşie şi carnea procesată au potenţialul de a cauza cancer în organismul uman, potrivit unui raport întocmit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), spre nemulţumirea reprezentanţilor din industria cărnii, care au spus că studiul aflat la baza raportului este "inadecvat".
Studiul respectiv, realizat de un grup de cercetători de la International Agency for Research on Cancer (IARC) şi publicat luni în Lancet Oncology, a inclus preparatele din carne procesată - precum salam şi şuncă - în categoria produselor cancerigene pentru om. Aceasta este categoria cu cel mai mare risc de cancer şi include produse extrem de toxice, precum fumul de tutun şi gazele de eşapament, informează site-ul publicaţiei The Wall Street Journal. Carnea roşie din fripturi şi frigărui este considerată "probabil cauzatoare de cancer" - o categorie cu risc de cancer ce include un erbicid folosit pe scară largă (glifosat). IARC, considerat o autoritate în evaluarea dovezilor referitoare la cauzele cancerului, citează o serie de studii care au ajuns la concluzia că există dovezi puternice care sprijină o asociere între consumul excesiv de carne roşie şi declanşarea cancerului colorectal, care ocupă locul al treilea în topul celor mai frecvente tipuri de cancer pe plan mondial. Includerea cărnii procesate în acea categorie de risc a avut la bază dovezi care au asociat consumul acestor preparate cu cancerul colorectal şi cu cancerul de stomac, în timp ce includerea cărnii roşii în altă categorie de risc a ţinut cont de o asociere pozitivă cu cancerul colorectal, cancerul pancreatic şi cancerul de prostată, au precizat autorii raportului. Cercetătorii de la IARC au analizat peste 800 de studii şi s-au concetrat în analiza lor pe cercetări aprofundate, realizate pe populaţia generală şi care a inclus o monitorizare îndelungată a participanţilor. Potrivit acestor studii, chiar şi o cantitate mică de carne procesată, consumată zilnic, este asociată cu un risc sporit de apariţie a anumitor tipuri de cancer. De exemplu, într-o analiză ce a inclus 10 studii, cercetătorii au detectat un risc cu 17% mai mare de apariţie a cancerului colorectal la fiecare 100 grame de carne roşie consumată pe zi şi un risc cu 18% mai mare de cancer colorectal pentru un consum zilnic de 50 de grame de carne procesată. Totuşi, în analiza generală, datele nu au mai fost la fel de clare în ceea ce priveşte riscul de cancer asociat consumului de carne roşie, în comparaţie cu cel asociat consumului de carne procesată, au precizat autorii raportului. "Nu a fost detectată o asociere clară în mai multe studii de calitate" şi a fost dificil să se separe influenţele avute de dietă şi de alţi factori care ţin de stilul de viaţă şi care ar putea fi asociaţi cu cancerul, precum fumatul şi absenţa exerciţiilor fizice, au precizat autorii raportului, determinându-i pe experţii din comitetul de decizie să ajungă la concluzia că există dovezi limitate în cazul oamenilor în privinţa caracterului carcinogen al consumului de carne roşie.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.