Mihai Şora intervine în controversa Rimes/ Brâncuşi, vorbind despre „brâncuşologii" apăruţi peste noapte, aceiaşi care, nu de mult, căutau pe ascuns aria cercului.

Cântăreaţa Irina Rimes a fost numită ambasador onorific al Zilei Brâncuşi 2020 de Ministerul Culturii, iar decizia a stârnit controverse.

„Ce suflet schingiuit trebuie să ai ca să batjocoreşti un copil talentat şi inteligent, scoţând din tastatură, la suprafaţa ecranului tău, frustrări, eşecuri personale, infirmităţi morale…", a scris Mihai Şora ieri pe Facebook.

„Pun rămăşag că agitaţii «brâncuşologi» apăruţi peste noapte sunt aceiaşi care, nu de mult, căutau pe ascuns aria cercului", a scris filosoful luni, pe contul său de pe Facebook.

„Copilul Irina are timp să înveţe câte în Lună şi în stele despre Brâncuşi: va învăţa din mers, odată cu alţi copii, cu cei care o preţuiesc şi cresc alături de dumneaei. Poate chiar, într-o bună zi, va compune un cântec despre Brâncuşi, despre arta lui, despre zbor sau despre Muza dormind: iar cântecul acela cu siguranţă va fi mai viu şi mai coerent decât nişte exegeze absurde ori insipide", a mai scris Mihai Şora. Şora se referă la faptul că fostul premier Viorica Dăncilă a fost întrebată de o jurnalistă care este aria cercului, apoi „aria cercului” a devenit rapid cea mai căutată expresie pe Google şi a intrat în topul căutărilor românilor pe platformă în 2019.

Cântăreaţa Irina Rimes a fost prezentată în calitate de ambasador onorific al Zilei Constantin Brâncuşi 2020 săptămâna trecută, de ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. Acesta a spus la momentul respectiv: „Simpla prezenţă a ei înseamnă enorm pentru că ne adresăm unui public la care nu ar fi ajuns altfel acest eveniment".

De cealaltă parte, Irina Rimes a declar că: „Nu ştiu dacă sunt cea mai potrivită persoană", recunoscând sincer că nu prea ştie multe lucruri despre Brâncuşi, dar că se va documenta şi învăţa.

Decizia a stârnit controverse, dar ministrul Culturii a declarat ulterior că instituţia şi-a atins astfel scopul de a promova evenimentul, Ziua Brâncuşi, marcată pe 19 februarie.