Sonda spaţială japoneză Hayabusa-2 a lansat cu succes, vineri, un dispozitiv exploziv pe asteroidul Ryugu - aflat la aproximativ 300 de milioane de kilometri distanță de Terra -, pe care urmează să caute indicii despre originea formelor de viață de pe Pământ, precum și despre sistemul nostru solar.

Misiunea, considerată cea mai riscantă până în prezent, a constat în lansarea - de la o distanță de numai 500 de metri - unui dispozitiv exploziv la suprafața asteroidului, pentru a genera un crater, din care ulterior să se colecteze mostre, potrivit The Guardian. Dispozitivul a fost programat să explodeze la 40 de minute după impactul cu solul asteroidului, iar sonda a fost între timp mutată din zonă pentru a se evita deteriorarea ei. Specialiștii de la Agenția spațială japoneză au confirmat impactul dispozitivului cu solul cu ajutorul imaginilor surprinse de o cameră video. Aceștia au spus că se așteaptă ca acest crater să aibă un diametru de aproximativ zece metri dacă suprafața este nisipoasă sau de circa trei metri dacă este stâncoasă. Sonda spațială se va întoarce la poziția sa inițială de pe orbita asteroidului după două săptămâni.

În februarie, Hayabusa-2 a atins pentru scurt timp suprafața asteroidului Ryugu (palatul dragonului, în japoneză), a lansat un proiectil ce a provocat un nor de praf, din care a colectat mostre, și apoi s-a întors la poziția inițială de pe orbita acestuia. Proiectilul a fost primul dintre cele trei programate să fie lansate în timpul acestei misiuni.

Se crede că asteroidul conține cantități relativ mari de materie organică și apă vechi de aproximativ 4,6 miliarde de ani, de la începuturile sistemului nostru solar. Aceste mostre ar putea oferi răspunsuri la întrebări fundamentale privind Universul, inclusiv dacă elemente extraterestre au ajutat la apariția vieții pe Pământ.

Sonda spaţială Hayabusa-2, lansată de Agenția spațială japoneză în decembrie 2014, trebuia să se plaseze pe Ryugu (denumit inițial 1999 JU3), un asteroid primitiv cu o formă aproape sferică şi un diametru de mai puţin de 1 kilometru, anul trecut. Specialiștii au amânat întâlnirea dintre cele două pentru că suprafața asteroidului era mai denivelată decât se așteptau.

Revenirea pe Terra a sondei este programată pentru sfârşitul anului 2020.

Sonda Hayabusa-2, de mărimea unui frigider mai mare și care a costat 270 de milioane de dolari, monitorizează suprafața asteroidului cu ajutorul unei camere video și al unui sistem de senzori foarte performant, dar a trimis și două mini-rovere Minerva-II, precum și un robot franco-german Mascot pentru analize suplimentare la suprafața corpului spațial.