„Moromeții 2” și “Îmi este indiferent...” se numără printre producțiile nominalizate la premiul Gopo pentru cel mai bun film la ediția de anul acesta a galei care recompensează excelența în cinematografia românească.

 

„Moromeții 2”, în regia lui Stere Gulea, „Dragoste 1. Câine”, în regia lui Florin Șerban, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, în regia lui Radu Jude, „Pororoca” (regia Constantin Popescu) și „Charleston” (regia Andrei Crețulescu) sunt producțiile care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film.

Juriul de preselecție a selectat în acest an 27 de filme care rămân în competiție pentru premiile românești în acest an, din 79 de producții eligibile de lung metraj, documentar și scurt-metraj. Filmele cu cele mai multe nominalizări sunt: „Moromeții 2” (14), „Charleston” (13), „Dragoste 1. Câine” (11) și „Pororoca” (10). Astfel, 19 lungmetraje românești lansate în cinematografe în 2018 au fost luate în considerare de juriul din acest an pentru desemnarea nominalizărilor la cea de-a 13-a ediție a Galei Premiilor Gopo.

Pentru categoria cel mai bun regizor, nominalizările sunt: Andrei Crețulescu pentru „Charleston”, Florin Șerban pentru „Dragoste 1. Câine”, Radu Jude pentru „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, Stere Gulea pentru „Moromeții 2” și Constantin Popescu pentru „Pororoca”.

Silvana Mihai și Florentina Năstase („Câteva conversații despre o fată foarte înaltă”), Cosmina Stratan („Dragoste 1. Câine”), Dorotheea Petre („În pronunțare”) și Irina Velcescu („Secretul fericirii”) concurează pentru statueta acordată celei mai bune actrițe într-un rol principal.

La categoria Cel mai bun actor într-un rol principal au fost nominalizați Șerban Pavlu („Charleston”), Valeriu Andriuță („Dragoste 1. Câine”), Horațiu Mălăele („Moromeții 2”), Bogdan Dumitrache („Pororoca”) și Vasile Pavel („Soldații. Poveste din Ferentari”).

„Caisă” (regia Alexandru Mavrodineanu), „Dacii liberi” (regia Andrei Gorgan și Monica Lăzurean- Gorgan), „Fotbal infinit” (regia Corneliu Porumboiu), „Licu, o poveste românească” (regia Ana Dumitrescu) și „PhoeniXXX” (regia Mihai Gavril Dragolea) sunt cele cinci producții care concurează la categoria Cel mai bun film documentar.

La categoria Cel mai bun film european, criticii de film din juriul de nominalizări au votat pentru urmatoarele cinci titluri distribuite în cinematografele din România anul trecut: „Dovlatov” (regia Aleksey German), „Uciderea cerbului sacru” / „The Killing of a Sacred Deer” (regia Yorgos Lanthimos), „Utøya - 22 iulie” / „Utøya 22. juli” (regia Erik Poppe), „Chipuri, locuri” / „Visages villages” (regia JR, Agnès Varda), „Lumina dinăuntru” / „Un beau soleil intérieur” (regia Claire Denis).

Lista completă a nominalizărilor este disponibilă pe https://premiilegopo.ro/.

Film Now va difuza integral și în exclusivitate Gala Premiilor Gopo.

Nominalizările la toate categoriile Premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit din profesioniști din domeniu: regizorul Daniel Sandu, actrița Mirela Oprișor, operatorul Constantin Chelba, inginerul de sunet Horea Murgu, Ileana Cecanu, distribuitor de film și organizator al festivalului Pelicula, selecționerul și curatorul Andrei Tănăsescu, alături de critici, teoreticieni și jurnaliști de film: Ana Maria Sandu, Anca Grădinariu, Georgiana Mușat, Cătălin Mesaru și Christian Ferencz-Flatz. Ediția a XIII-a a Galei premiilor Gopo are loc pe 19 martie, de la ora 20.00, la Teatrul Național din București.