La câteva zile după ce „balen spion” a fost găsită moartă în golful Risavika din sudul Norvegiei, două organizații pentru drepturile animalelor cer o anchetă penală, susținând că au dovezi că balena a fost împușcată.

OneWhale și NOAH, două organizații norvegiene, susțin că există „dovezi convingătoare că balena a fost ucisă prin împușcare” și cer autorităților să înceapă urgent o investigație.

Regina Haug, fondatoarea OneWhale, a declarat: „Am fost cu Hvaldimir în ultimii cinci ani și îl cunosc foarte bine. Când i-am văzut corpul, am știut imediat că a fost ucis prin împușcare. Am văzut chiar și un glonț înfipt în corpul său”.

De asemenea, OneWhale a scris într-o postare pe Instagram: „Mai mulți veterinari, biologi și experți balistici au analizat dovezile rănilor lui Hvaldimir, stabilind că moartea balenei a fost rezultatul unui act criminal”.

Siri Martinsen, directorul NOAH, a adăugat: „Rănile de pe balenă sunt alarmante - sunt șocante... este esențial ca poliția să fie implicată rapid”.

Aceste acuzații vin în contrast cu declarațiile inițiale ale autorităților, care au anunțat că o evaluare definitivă a cauzei morții ar putea dura până la trei săptămâni. Oficialii norvegieni continuă să facă autopsia amănunțită.

Hvaldimir a fost reperat pentru prima dată în apropierea insulei norvegiene Ingoya în aprilie 2019. El purta un ham și ceea ce părea a fi un suport pentru o cameră mică, pe care scria „echipament Sankt Petersburg”.

I s-a dat numele Hvaldimir, combinând cuvântul norvegian pentru balenă - hval - și prenumele președintelui rus Putin, Vladimir.

Organizația Marine Mind crede că balena a intrat în Norvegia din apele Rusiei, unde se presupune că a fost ținut în captivitate și antrenat în scopuri militare.