Cel mai mare diamant din clasa „fancy vivid" - cu o claritate internă perfectă - scos vreodată la licitaţie a fost adjudecat marţi în schimbul sumei impresionante de 43,8 milioane de dolari, la o licitaţie de pietre preţioase rare organizată la Geneva de casa Christie's, transmite Reuters.

Diamantul albastru strălucitor, cunoscut sub numele de „Bleu Royal" şi montat într-un inel, este unul dintre cele mai rare diamante descoperite vreodată. Acest diamant, de 17,6 carate, avea o valoare estimată înaintea licitaţiei la până la 50 de milioane de dolari.

„Piatra a ajuns la aproape 44 de milioane de dolari", a declarat Rahul Kadakia, directorul departamentului internaţional de bijuterii din cadrul casei de licitaţii Christie's.

„Este o sumă uriaşă, ţinând cont de ceea ce se petrece în prezent în lume", a precizat el.

Max Fawcett, directorul departamentului de bijuterii din Geneva al Christie's, a declarat că acest diamant este unic datorită culorii sale de un albastru intens şi a formei nemodificate, de pară strălucitoare.

„A bifat cu adevărat toate căsuţele, motiv pentru care am reuşit să entuziasmăm colecţionarii din întreaga lume, din Orientul Îndepărtat, până în America", a spus el. „Suntem extrem de încântaţi de rezultat", a adăugat reprezentantul Christie's.

La licitaţia de marţi, Christie's a vândut zeci de bijuterii rare în valoare totală de peste 77 de milioane de dolari.

„Este clar că piaţa este încă foarte puternică în anumite domenii", a subliniat Fawcett. „Pietrele colorate au avut rezultate foarte bune, la fel ca şi bijuteriile semnate... Există o piaţă mare pentru obiecte rare şi încă mai sunt colecţionari care caută ce este mai bun", a adăugat Max Fawcett.

În cadrul unei licitaţii separate, luni, Christie's a vândut un ceas Rolex purtat de Marlon Brando în filmul „Apocalypse Now" din 1979 în schimbul a peste 4,5 milioane de franci elveţieni (4,99 milioane de dolari). Actorul şi-a gravat semnătura pe spatele ceasului pentru a evita ca acesta să fie înlocuit accidental în timpul filmărilor. În urmă cu doi ani, acelaşi ceas a fost vândut la licitaţie cu 2 milioane de franci elveţieni (2,2 milioane de dolari).

În 2016, casa Christie's a vândut un diamant rar albastru de 14,6 carate, denumit „Oppenheimer Blue", cu peste 57 de milioane de dolari.