Un judecător din Madrid a ordonat exhumarea trupului artistului spaniol Salvador Dali în scopul prelevării unor eșantioane genetice, necesare într-un proces de paternitate, a anunțat presa locală.

 

O femeie spaniolă, Pilar Abel, afirmă că renumitul pictor este tatăl ei. Potrivit declarațiilor sale, artistul a avut o aventură cu mama ei, care era cameristă, în anul 1955. Motivându-și decizia de a ordona exhumarea, judecătorul spaniol a spus că în prezent nu există niciun obiect personal al artistului care să poată fi utilizat în testul de paternitate. Această decizie luată de o instanță civilă poate face obiectul unui recurs, a reamintit presa spaniolă, citată de AFP. Maria Pilar Abel Martinez, o ghicitoare în cărți de tarot, născută în Girona, a anunțat pentru prima dată în mod public, în 2015, că este fiica lui Salvador Dali. Potrivit spuselor sale, mama ei a lucrat pentru o familie care își petrecea vacanțele în Cadaques, în apropiere de locul în care celebrul pictor avea o locuință, a raportat cotidianul El Pais. În acea perioadă, Salvador Dali era căsătorit cu Gala. Cuplul nu a avut copii.

Pilar Abel a asigurat luni, după ce a aflat că judecătoarea care instrumentează cazul a cerut exhumarea rămășițelor pictorului spaniol, că testul „ADN va spune adevărul”, relatează EFE. „Vreau să știu cine sunt”, a spus Abel care asigură că este fiica lui Salvador Dalí. Pilar Abel, născută la Figueras (Girona) în 1956, este convinsă că „totul va merge foarte repede”, având în vedere că termenul de judecată este fixat la jumătatea lunii septembrie. Ea a recunoscut că decizia de exhumare a rămășițelor artistului a fost „o mare surpriză” și a amintit că s-a supus deja la două teste de paternitate ale cărei rezultate nu le cunoaște. Prima a fost la un laborator din Sebastián de los Reyes (Madrid), în iulie 2007, la care au fost folosite fire de păr și țesut capilar rămase lipite pe o mască de ghips pe care pictorul și-a făcut-o înainte să moară. Al doilea test a avut loc la Paris, la 6 decembrie 2007, în biroul lui Robert Descharnes, colaborator și biograf al lui Dalí, pentru a compara mostrele de ADN ale artistului cu cele ale lui Pilar Abel.

„Nu sunt nebună, cer o recunoaștere”, a conchis Abel în legătură cu acest caz în care a intervenit printre și Fundația Gala-Dalí, care a anunțat deja că va face recurs la decizia de exhumare a rămășițelor artistului spaniol. Salvador Dali, un celebru artist suprarealist, a murit  pe 24 ianuarie 1989 într-un spital din Figueres din Catalonia, la vârsta de 84 de ani, după o viață intensă și trepidantă, alimentată de creațiile sale artistice și de numeroase extravaganțe. Extrem de bogat, dar cuprins de disperare, artistul și-a petrecut ultimii șapte ani din viață trăind izolat în castelul său din Pubol, aflat la câțiva kilometri de Girona, înconjurat de surori medicale și secretare, potrivit AFP. A fost înmormântat în orașul lui natal, Figueres.