Îndelung aşteptata adaptare a lui Denis Villeneuve după seria ştiinţifico-fantastică "Dune", scrisă de Frank Herbert, va fi împărţită în două filme deoarece regizorul crede că lumea descrisă în aceste romane este "prea complexă" pentru o singură producţie.

Villeneuve va superviza de asemenea o serie TV „Dune", difuzată pe noul serviciu de streaming al Warner Bros.

„Nu aş fi de acord să fac această adaptare a cărţii într-un singur film", a declarat Villeneuve pentru Vanity Fair. „Lumea este prea complexă. Este o lume a cărei putere stă în detalii. Este o carte care abordează politica, religia, ecologia, spiritualitatea - şi cu o mulţime de personaje", a continuat regizorul „Blade Runner 2049".

„Cred că de aceea este atât de dificil. Sincer, este cel mai dificil lucru pe care l-am făcut în viaţa mea", a mărturisit el.

Acţiunea cărţii are loc în viitorul îndepărtat, în care umanitatea a renunţat la computere în favoarea antrenării minţii pentru a putea fi capabilă de sarcini extrem de complexe, bazându-se pe o substanţă rară cunoscută sub numele de „condiment" pentru a face acest lucru. Acesta îmbunătăţeşte totodată starea generală de sănătate, prelungeşte viaţa şi conferă puterea de a face premoniţii, devenind o formă de monedă în imperiul galactic. Acesta poate fi găsit doar pe Arrakis, o planetă deşertică neospitalieră populată de viermi de nisip uriaşi.

Lansarea peliculei este programată la 18 decembrie, iar din distribuţie fac parte, printre alţii, Timothée Chalamet în rolul protagonistului cărţii, Paul Atreides, Oscar Isaac, care îl va interpreta pe tatăl acestuia, ducele Leto Atreides, iar Rebecca Ferguson o va interpreta pe mama sa, Jessica.

Filmul lui Villeneuve nu are nicio legătură directă cu adaptarea lui David Lynch din 1984. Warner Bros. a prezentat luni prima imagine din noul film „Dune". Aceasta îl arată pe Chalamet întruchipându-l pe Paul Atreides, care se pregăteşte să părăsească planeta Caladan pentru a se duce în Arrakis.