Elefantul Happy, care este rezident vechi al Grădinii Zoologice din Bronx, va rămâne acolo după ce o instanță din New York a decis că nu este o persoană din punct de vedere legal, conform legislației americane, respingând, astfel, un argument al unui grup care luptă pentru drepturile animalelor.

Instanța Supremă din New York a votat, marți, cu 5 voturi „pentru” și 2 „împotrivă” respingerea argumentului unui grup care luptă pentru drepturile animalelor, potrivit căruia elefănțica Happy a fost închisă ilegal la grădina zoologică, potrivit BBC. Deși elefanții sunt „impresionanți”, a declarat instanța, ei nu au aceleași drepturi de libertate ca și oamenii.

Grupul pentru drepturile animalelor a cerut ca Happy să fie mutată într-un sanctuar pentru elefanți. Disputa din instanță s-a axat pe întrebarea dacă principiul juridic al «habeas corpus» - care protejează împotriva detenției ilegale - ar trebui extins la animalele complexe și inteligente din punct de vedere emoțional.

„Deși nimeni nu contestă capacitățile impresionante ale elefanților, respingem argumentele petiționarului potrivit cărora acesta este îndreptățit să solicite principiul habeas corpus în numele lui Happy”, a scris judecătorul-șef Janet DiFiore în numele majorității.

„Habeas corpus este un vehicul procedural menit să asigure drepturile la libertate ale ființelor umane care sunt reținute în mod ilegal, nu ale animalelor neumane”.

Decizia urmează celei date de instanțele inferioare care au luat în mod repetat partea Grădinii Zoologice din Bronx în cazul intentat de Nonhuman Rights Project, organizația juridică non-profit cu sediul în New York. Grupul făcuse presiuni pentru eliberarea femelei elefant în vârstă de 51 de ani din Grădina Zoologică din Bronx, afirmând că acesta era închis în incinta sa care are suprafața de un hectar.

Însă Wildlife Conservation Society, care administrează grădina zoologică, a respins această descriere, spunând că Happy și ceilalți elefanți de la grădina zoologică sunt bine îngrijiți. Aceasta nu a avut o reacție în urma deciziei instanței.

Într-o declarație de marți, organizația Nonhuman Rights Project a sărbătorit opiniile divergente ale deciziei, numindu-le „puternice” și adăugând că intenționează să le folosească într-un alt caz privind drepturile elefanților aflat în curs de desfășurare în California. În opinia sa divergentă, judecătoarea Jenny Rivera a scris: „[Captivitatea lui Happy] este în mod inerent nedreaptă și inumană. Este un afront adus unei societăți civilizate și, cu fiecare zi în care rămâne captivă - un spectacol pentru oameni - și noi, de asemenea, suntem diminuați”.

Happy s-a născut în sălbăticie în Thailanda în anii 1970, a fost capturată și adusă în SUA când avea aproximativ un an. Ea trăiește la grădina zoologică din Bronx din 1977. Ea este unul dintre cei doi elefanți rămași la grădina zoologică, care a declarat că, în cele din urmă, va pune capăt programului său de elefanți captivi.