Cât mai aproape de natură: într-o pădure de toamnă şi-a prezentat marţi Karl Lagerfeld, în ultima zi a Săptămânii Modei de la Paris, colecţia Chanel în care s-au făcut remarcate botinele, eşarfele şi paltoanele maxi, predestinate acestui sezon ploios. A fost criticat, însă, de asociațiile pentru apărarea mediului din Franța pentru că ar fi folosit copaci seculari pentru decoruri.

Afişând o barbă la modă, designerul german a marcat o întoarcere la natură cu noua sa colecţie prezentată în monumentul Grand Palais, presărat pentru această ocazie cu frunze moarte şi emanând un parfum de pădure umedă.

O punere în scenă mai puţin spectaculoasă ca la precedentele prezentări când a instalat cascade sau o navă spaţială în palatul parizian, dar care se potriveşte foarte bine cu ţinutele discrete. Şi mai ales călduroase, care au preferat lâna şi tweed-ul într-o amplă paletă autumnală, distanţată de culorile albastru electric sau roz bubblegum, propuse la precedentele ediţii şi destinate unui public mai „girly”. Paltoanele lungi din stofă de lână coborând până la călcâie, jachete de blană, rochii pulover, botine sau cizmele muşchetar au completat silueta feminină Chanel pentru sezonul toamnă-iarnă de anul acesta. Paleta coloristică a privilegiat tonurile pământului: ocru, negru, bejul şi maroul. Pentru a completa ţinutele şi pentru a se proteja de vânt designerul a propus eşarfe şi şaluri lungi încolăcite în jurul gâtului. Singurele nuanţe care au făcut excepţie au fost rozul, oranjul şi albastrul electric, întrerupte de mici tuşe de culoare, precum mănuşile lungi stil Audrey Hepburn (din filmul „Breakfast chez Tiffany”). Deşi foarte apropiată de natură, noua colecţie Chanel nu a uitat de aspectul glamour, oferit de intarsiile din bronz care au ornat botinele joase sau de imprimeurile imitând frunzele care au împodobit poalele rochiilor, volanele fustelor, dar care au fost prezente şi la reverele jachetelor sau ale sacourilor.

Pentru aceste ţinute mai sofisticate designerul a propus o cascadă de accesorii: coliere, cercei şi o amplă gamă de poşete purtate pe umăr sau sub braţ, având uneori forma de camelie (floarea casei Chanel) sau tronconică. Pentru seară Chanel a propus o varietate de rochii negre, mai ales din dantelă, cu jachete din tweed pe umeri. Vanessa Paradis, Carla Bruni-Sarkozy şi Keira Knightley s-au aflat în primul rând al invitaţilor lui Karl Lagerfeld, care şi-a făcut la încheierea prezentării o scurtă apariţie.

Creatorul german Karl Lagerfeld a fost criticat, însă, de asociațiile pentru apărarea mediului din Franța pentru că ar fi folosit copaci seculari pentru decoruri. Pentru paradă, Lagerfeld a recreat o pădure, cu tone de frunze uscate și stejari și plopi înalți, ale căror crengi au fost tăiate pentru a face loc băncilor pe care s-au așezat invitații. Grupul France Nature Environment a calificat show-ul drept o „erezie”, acuzând casa de modă Chanel că „încearcă să se impună ca o companie ecologică, deși a divorțat total de realitatea protejării naturii”. Chanel a transmis ulterior, într-un comunicat, că niciunul dintre stejarii și fagii folosiți pentru prezentarea de modă, tăiați dintr-o pădure din vestul Franței, nu are o vechime de o sută de ani.

În plus, „cumpărând acești copaci, Chanel a promis și să replanteze 100 de puieți de stejar în inima aceleiași păduri”, se arată în același comunicat.