O roată de parmigiano reggiano a fost catalogată drept „o bijuterie autentică a naturii” după ce a stabilit un record de longevitate pentru acest tip de brânză, relatează The Guardian.

 

Roata comestibilă de 36 de kilograme a fost una dintre ultimele fabricate în 1998 de Romano și Silvia Camorani la fabrica lor de lapte din Poviglio, un orășel de lângă Parma, în regiunea Emilia-Romagna din nordul Italiei.

Parmezanul, estimat la o valoare de peste 20.000 de euro, a fost deschis și degustat duminică după 27 de ani și trei luni, depășind recordul anterior de 21 de ani.

„Aroma și gustul au fost de neuitat”, a declarat Romano Camorani, adăugând că, deși nu mai fabrică brânză, încă se ocupă cu „dragoste” de roată pe măsură ce îmbătrânește.

Parmigiano reggiano are statutul de denumire de origine protejată în UE, ceea ce înseamnă că poate fi produsă numai în provinciile italiene Reggio Emilia, Parma și Modena, precum și în unele părți din Mantova și Bologna. Fabricată din lapte de vacă, sare și cheag animal, brânza se maturează în mod normal între 12 și 36 de luni, iar maturarea prelungită are loc doar în cazuri excepționale.