Scriitorii Olga Tokarczuk și Peter Handke au primit, joi, premiul Nobel pentru literatură pentru anii 2018 - amânat pe fondul unui scandal sexual -, respectiv 2019.

Scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk, în vârstă de 57 de ani, a primit premiul Nobel pentru literatură pentru 2018, „pentru imaginația narativă, care, cu pasiune enciclopedică, reprezintă încrucișarea unor limite ca formă de viață”.

Scriitorul austriac Peter Handke a primit premiul Nobel pentru literatură pe 2019, „pentru influenta creație, care, cu ingenuitate artistică, a explorat periferia și specificitatea experienței umane”.

Absolventă a facultății de psihologie din cadrul Universității din Varșovia, Olga Tokarczuk este o scriitoare celebră în țara sa. Activistă și critic vocal al guvernului polonez, Tokarczuk este un personaj controversat, care a primit și amenințări cu moartea de-a lungul vieții. Conservatorii polonezi sunt de părere că „a pătat bunul nume al națiunii” prin declarațiile sale publice și creația literară, mai ales după lansarea volumului „The Books of Jacob”. După un interviu televizat, în care scriitoarea a criticat Polonia pentru „groaznicele sale acte” de colonizare din trecutul ei, aceasta a fost calificată drept „trădătoare”. O altă carte a ei, „Drive Your Plow Over the Bones of the Dead”, a fost descrisă de o agenție de presa poloneză drept „profund anticreștină, care promovează ecoterorismul”. A lansat opt romane și două colecții de povestiri, a tradus opere literare din limbile poloneză, spaniolă și ucraineană în engleză și este editor fondator al publicației Buenos Aires Review. Anul trecut, Olga Tokarczuk a devenit primul scriitor polonez recompensat cu Man Booker International Prize, una dintre cele mai prestigioase distincţii literare din Marea Britanie, care i-a fost decernată pentru romanul „Flights”.

În vârstă de 76 de ani, Peter Handke este romancier, dramaturg, scenarist regizor și traducător. Scrierile sale despre conflictele din fosta Iugoslavie și bombardamentele NATO – „A Journey to the Rivers: Justice for Serbia” -, în care critică poziția Vestului, precum și un discurs susținut la funeraliile lui Slobodan Milošević au creat controverse. S-a spus despre Handke că scuză naționalismul sârb de extremă dreapta. Printre distincțiile primite de-a lungul carierei de scriitor s-au numărat premiile Georg Büchner, Franz Kafka și International Ibsen Award. La Oslo, unde urma să primească Ibsen Award a fost descris de criticii din presă drept fascist, cu legături cu criminali de război. Nominalizarea la premiul Heirich Heine, în 2006, a provocat un scandal, iar premiul a fost retras din cauza opiniilor sale politice. De asemenea, a regizat „Die linkshändige Frau/ The Left–Handed Woman”, lansat în 1978, nominalizat la premiul Palme d'Or, și a colaborat la scenariul filmului „Wings of Desire”, de Wim Wenders. În 2016, a fost lansat documentarul „Peter Handke: In the Woods, Might Be Late”, de Corinna Belz.

Laureații premiilor Nobel pentru literatură pe 2018 și 2019 au fost anunțați împreună anul acesta, după ce Academia Suedeză a decis să nu acorde prestigiosul trofeu anul trecut, pe fondul scandalului sexual care a afectat instituția. Academia suedeză a fost implicată într-un scandal sexual, care a izbucnit la sfârșitul anului 2017, când publicaţia suedeză Dagens Nyheter a scris că mai multe membre, precum şi soţii şi fiice ale unor membri ai Academiei Suedeze ar fi fost abuzate sexual de fotograful francez Jean-Claude Arnault, soțul dramaturgului Katarina Frostenson, la momentul respectiv membră a secției de literatură care decernează anual premiul Nobel. Arnault conducea un club cultural, Forum, în Stockholm, care beneficia de finanțare din partea secției de literatură a Academiei Nobel. Publicația suedeză a prezentat şi mărturiile a 18 femei care spuneau că au fost abuzate sexual sau violate de respectivul bărbat. Abuzurile sexuale au avut loc în perioada 1996 - 2017, potrivit Dagens Nyheter. Academia Nobel a rupt între timp legăturile cu Arnault.