Editorii platformei National Geographic au selectat un oraș românesc între cele 19 destinații cool recomandate turiștilor pentru anul 2019. Printre atracțiile care sunt considerate de specialiști ca esențiale pentru turismul anului viitor, se numără peisaje urbane futuriste, arhitectură modernistă dar și păduri luxuriante și zone de viață sălbatică reabilitate.

Prima destinație pe care mizează lista National Geographic este Setouchi. Orașul japonez este considerat o alternativă fericită la aglomerația din metropolele foarte căutate din arhipelag în condițiile în care aici este programată Cupa Mondială la rugby în 2019.

Antarctica își face apariția printre destinațiile turistice deoarece în 2019 se aniversează 200 de ani de la expediția lui William Smith din 1819. Iar aniversarea vine cu o croazieră programată cu un vas care reia dimensiunile ambarcațiunii de acum două secole pentru 100 de pasageri. Traseul va include vâslitul alături de balene și vizite în coloniile de pinguini, dar și tabere nocturne pe calota polară.

Cunoscut mai degrabă ca oraș industrial, Pittsburgh, din Statele Unite ale Americii, este reintrodus în circuitul turistic de o expoziție dedicată călătoriei pe lună cu Apollo 11 la Centrul de Istorie Heinz și de cea mai veche expoziție internațională de artă contemporană care va aduna 32 de artiști din întreaga lume la Carnegie Museum of Art.

Corsica a devenit tot mai accesibilă pe măsură ce s-au înmulțit legăturile aeriene oferite de companiile de pe continentul european. Întâlnirea dintre cultura franceză și cea italiană oferă un profil special insulei celebre pentru vremea blândă și atracțiile culinare spectaculoase. Asta dacă nu ții neapărat să vezi unde a copilărit Napoleon Bonaparte, de la a cărui naștere se sărbătoresc 250 de ani în 2019.

Cambodgia combină hotelurile luxoase, templele și ruinele pierdute în junglă. Două noi complexuri ecologice vor fi inaugurate în insule: Alila Villas Koh Russey și Six Senses Krabey Island, cu peisaje mirifice și tratamente de relaxare personalizate.

San Miguel de Allende, în Mexic, este numită Capitala Culturii Americane în 2019. Localitatea aflată pe lista UNESCO din 2008 este una dintre metropolele care combină turismul cu mediul creativ dezvoltat în galeriile și cafenelele din oraș.

West Yorkshire a revenit în atenția turiștilor datorită sculpturii. Aici este programată în 2019 o trienală de sculptură unde principalele atracții sunt aduse de The Henry Moore Institute, Leeds Art Gallery, The Hepworth Wakefield and Yorkshire Sculpture Park, din iunie până în septembrie. În apropiere, lângă Wakefield, se găsește și muzeul minelor din Anglia.

Atracţii exotice

Hong Kong este orașul definit ca o metroplă cu ambiții artistice. Parcurile de artă din zona Victoria de pe cheiul de la Kowloon se numără printre atracțiile orașului. Galeriile de artă și grădinile în care se practică tai chi oferă o varietate de opțiuni care au reinventat orașul. În plus, aici s-a deschis o nouă instituție dedicată operei cantoneze ca și un muzeu dedicat artei contemporane, M+. Un nou centru de interes pentru turiști a devenit Tai Kwun, o fostă secție de poliție, închisoare și judecătorie transformată în ultimii ani într-un hot-spot cultural cu galerii de artă, baruri și restaurante.

Zimbabwe e văzut mai ales ca o oportunitate. După moartea lui Mugabe, noul președinte, Emmerson Mnangagwa, a anunțat că are de gând să investească în turism. În ciuda turbulențelor politice și economice, siguranța turiștilor nu ar fi fost afectată.

Guyana a devenit mai accesibilă în ultimii ani, cu toate că numărul de 3.500 de turiști pe an nu este tocmai o mândrie. Fosta colonie britanică ( aături de Surinam și Guyana franceză) are legături directe cu Miami și New York. Printre atracțiile sale se numără cascadele Kaieteur și Potaro.

Oslo, în Norvegia, este considerată capitala futuristă a ecologiei începutului de secol XXI.

Asmara, în Eritrea revine între preferințele turiștilor după ce țara a semnat acorduri de pace cu Etiopia și Djibouti, iar aventura și arhitectura sunt atracțiile propuse de țara africană.

Kwazulu Natal, în Africa de Sud, este noul centru de interes pentru amatorii de safari. Plajele și incursiunile în mijlocul hoardelor de elefanți și între rinoceri din parcul Hluhluwe-Imfolozi sunt deja subiecte de discuție pentru turiștii în căutare de locuri exotice.

Bhutan este considerat țara în care rata fericirii declarate de cetățeni este cea mai înaltă. Poate un motiv este și faptul că numărul turiștilor este limitat prin intermediul unei taxe de până la 250 de dolari de persoană, pe zi. În 2019 aici se deschid câteva noi hoteluri care își dedică activitatea protejării naturii.

Dundee este singurul oraș în afară de Londra care găzduiește un muzeu V&A Museum (Victoria and Albert). Instituția de design este amplasată din septembrie 2018 în apropierea unei faleze a cărei reabilitare încă nu s-a încheiat, dar pentru care s-a alocat o sumă de un miliard de lire.

Uganda oferă turiștilor ocazia de a admira gorilele în sălbăticie. Prețurile pentru expedițiile pe urma gorilelor au crescut în Rwanda, de la 750 de dolari la 1.500 de dolari. Uganda a ales să mențină un plafon de 600 de dolari pentru un permis până la mijlocul anului 2019. În același timp, sunt oferite condiții de cazare de lux pentru turiști și nu mai puțin de 20 de familii de primate sunt accesibile în parcurile naturale din zonă.

Matera, în Italia, este Capitală Europeană a Culturii în 2019 astfel că de la grotele preistorice la bisericile săpate în stâncă până la concertele și galeriile contemporane, atracțiile orașului sunt pregătite pentru un an intens.

Indonezia este o destinație căutată de cei care își doresc să marcheze 150 de ani de la publicarea volumului semnat de Alfred Russel Wallace, ¨The Malay Archipelago¨, care a explorat diferențele uriașe în fauna unor zone apropiate din Indonezia.

Sibiul, capitala gusturilor

Orașul românesc pe care cei de la National Geographic îl văd completând lista de destinații cool ale anului 2019 este Sibiu. Gastronomia recomandă orașul, pentru că acesta va face parte din regionala europeană de specialitate. De-a lungul anului, Sibiul va beneficia de o serie de evenimente culinare care numără târguri, turnee și festivaluri care vor promova diversitatea gusturilor din zonă. Zidul orașului, păstrat timp de opt secole ca și muzeul Brukenthal, deschis în 1817, se numără printre lucrurile care fac din Sibiu o destinație demnă de atenție pentru cei care își planifică drumurile din 2019.

Explicaţie galerie foto: Setouchi (Japonia), Sibiu, San Miguel de Allende (Mexic), Homg Kong (China), Oslo (Norvegia), Matera (Italia)