Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Consiliul Județean Cluj au lansat un proiect de extindere a Parcul Etnografic în aer liber „Romulus Vuia”, care prevede și un „Parc Intergalactic”, realizat pornind de la fenomenele paranormale semnalate în Pădurea Hoia – Baciu.

Directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, Tudor Sălăgean, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că proiectul de extindere vizează o suprafață de 77 de hectare de spațiu verde, valoarea investițiilor depășind 16 milioane de euro.

„Avem în zona Pădurii Hoia două proiecte dedicate educației și culturii, unul al Consiliului Județean Cluj și al Muzeului Etnografic al Transilvaniei de extindere a Parcului Etnografic în aer liber <Romulus Vuia>, și unul al USAMV, care își propune să prezinte moștenirea zootehnică a Transilvaniei. Cele două proiecte reunite înseamnă peste 77 de hectare de spațiu verde cu amenajări destinate publicului. De asemenea, în acest spațiu sper să putem dezvolta alte două proiecte, un Centru de cercetare și conservare a patrimoniului și un Parc al Etnografiei Intergalactice, extrem de interesant pe plan internațional, care pleacă de la povestea cu OZN-urile și fenomenele paranormale din Pădurea Hoia – Baciu și își propune să îl conducă pe vizitator în diverse spații culturale. Valoarea totală a proiectului de extindere depășește 16 milioane de euro și va fi realizat în câțiva ani”, a spus Sălăgean.

Corina Bucea, manager de proiect în cadrul Centrului Cultural Clujean, a declarat la rândul său că Parcul Etnografiei Intergalactice este gândit ca un spațiu mobil, care nu necesită o infrastructură dezvoltată.

„Credem că este un potenţial important al orașului de a exploata specificul local. Această pădure atrage mulți căutători de senzații tari și ne-am dorit să exploatăm această cultură. Noul parc este gândit ca un spațiu mobil care nu necesită o infrastructură fizică puternică, dar care poate fi un loc de intersecție și experiment între artă și știință. O tendință în amenjarea spațiilor muzeale este de a le scoate din spațiul central al orașului și de a le introduce în spațiul rural sau natural”, a subliniat Bucea.

Potrivit acesteia, Parcul Etnografiei Intergalactic ar urma să ia forma unui parc tematic care folosește spațiul natural și în care se va interveni cu instalații artistice, mici spații interactive, astfel încât publicul să poată interacționa cu lucrările unor artiști, cu spații gândite de oameni de știință.

„Aici se vor putea explora atât poveștile legate de OZN-uri și fenomenele paranormale din Pădurea Hoia – Baciu, dar și alte povești legate de etnografii imaginate care sunt o tendință interesantă în ziua de azi. Specificul acestui proiect este că poate fi făcut cu o investiție minimală, dar cu foarte multă imaginație, astfel că nu necesită o infrastructură fizică și poate fi gândit în etape”, a explicat Corina Bucea.

Parcul Etnografic „Romulus Vuia” este primul muzeu în aer liber din România, înfiinţat la 1 iunie 1929 pe o suprafață inițială de 75 de hectare. Parcul adăpostește, în prezent, pe doar 16 hectare, instalaţii tehnice şi ateliere și gospodării ţărăneşti tradiţionale reprezentative pentru zone etnografice distincte din Transilvania, din perioada secolelor XVII-XX, echipate cu întregul inventar gospodăresc necesar.