Arheologii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) au descoperit patru sicrie intacte aparţinând unei familii nobiliare, într-unul fiind înmormântată o fetiţă.

Descoperirea a fost realizată în timpul lucrărilor de reabilitare a Bisericii Reformate din Huedin, sicriele datând din secolul al XVII-lea. Coordonatorul echipei de arheologi din cadrul MNIT, Csok Zsolt, a declarat, marți, că unul dintre sicrie a fost deschis, acesta aparținând unei fetițe de 3-4 ani, care a fost pusă pe un pat de flori, din care s-a identificat o crenguță de rozmarin.

„Este o descoperire arheologică de senzație în cadrul lucrărilor de reabilitare, cu fonduri europene, a Bisericii Reformate din Huedin. În cadrul acestor proiecte, am efectuat cercetări arheologice prevetive, iar în acest caz, în interiorul bisericii, în zona absidei, am descoperit o criptă prăbușită, iar sub ea, o altă criptă, care era intactă. Astfel de cripte au mai fost descoperite în Transilvania în urmă cu 120 de ani. În noua criptă sunt patru sicrie, două de adulți și două de copii. Am desfăcut un sicriu din lemn, ornamentat cu ținte de argint, care aparține unei fetițe de 3-4 ani, iar pe o parte a sicriului era trecut numele acesteia, Banfi K., care aparține unei familii nobile”, a spus Csok.

Potrivit arheologului, aranjamentul funerar din sicriu includea panglici de mătase, fetița fiind pusă în sicriu pe un pat de flori, din care s-a identificat o crenguță de rozmarin.

De asemenea, fetița a avea pe cap o bonetă cu fire de argint, iar hăinuța era cu dantele și mătase, conservate extrem de bine.

„Sicriele sunt, cel mai probabil, din a doua jumătate a secolului al XVII-lea”, a mai spus Csok.

Potrivit acestuia, în momentul de față nu se știe cine era această fetiță, dar se lucrează la identificarea ei.

„Descoperirea este importantă mai ales datorită faptului că o astfel de cercetare multidisciplinară, care include conservatori, restauratori, chimiști, biologi, nu a fost făcută încă în România și constituie un precedent de metodologie de cercetare a criptelor intacte”, a precizat arheologul MNIT.

În cursul zilelor următoare se vor deschide și celelalte sicrie din cripta din Huedin.