Autoritățile fac anchetă după ce sute de persoane au câștigat premiul cel mare la loteria din Filipine. Marele premiu are valoarea de 4 milioane de dolari.

O extragere la loteria din Filipine, în urma căreia 433 de persoane au câștigat jackpotul, a stârnit numeroase întrebări și a declanșat un control. Potrivit presei locale, acesta a fost cel mai mare număr de persoane care au câștigat la o singură extragere premiul cel mare de la Grand Lotto.

Combinația câștigătoare pentru jackpotul de 236 de milioane de peso (4 milioane de dolari) de la sfârșitul săptămânii trecute a fost o serie de numere, toate divizibile cu nouă.

Un lider al senatorilor filipinezi, Koko Pimentel, a cerut o anchetă privind rezultatele „suspecte".

„Aceste jocuri loto sunt autorizate de Republica Filipine. Prin urmare, trebuie să menținem și să protejăm integritatea acestor jocuri de noroc", a declarat Pimentel, care a cerut o anchetă.

Melquiades Robles, directorul general al Biroului filipinez de lozuri (PCSO), a declarat că nu au existat nereguli și a subliniat că oamenii din Filipine au tendința de a paria pe secvențe de numere.

„Mulți și-au păstrat numerele. Nu este bine să fii loial doar soțiilor și soților, ci și numerelor tale", a declarat Robles într-o conferință de presă.

„Am pariat pe modelul 9, modelul 8, modelul 7 și modelul 6 de mulți ani și sunt recunoscător că tocmai am câștigat", a declarat un câștigător.

Terence Tao, un profesor de matematică de la Universitatea din California, a explicat pentru BBC că un astfel de rezultat este rar „pentru orice loterie".

„Există sute de loterii în fiecare zi în întreaga lume și, din punct de vedere statistic, nu ar fi surprinzător ca la fiecare câteva decenii, una dintre aceste loterii să prezinte un model neobișnuit. Este similar cu modul în care la orice mână de poker ar fi puțin probabil să se tragă o chintă de culoare, dar dacă ne uităm la sute de mii de mâini deodată, atunci devine de fapt destul de probabil să se tragă o chintă de culoare", a explicat profesorul din California.

Participanții la loteria filipineză selectează șase numere de la 1 la 55. Pentru a câștiga premiul cel mare, toate cele șase numere ale unui jucător trebuie să corespundă cu cele extrase de operatorul loteriei.