Creatoarea de modă Vivienne Westwood, muzicianul Peter Gabriel și regizorul Mike Leigh se numără printre cele peste 50 de personalități care au cerut ca ediția de anul acesta a concursului Eurovision, care va avea loc la Tel Aviv, în Israel, să se desfășoare în altă țară.

 

Motivul solicitării este acela că palestinienii „sunt privați de drepturi fundamentale”. „Nu putem ignora faptul că Israelul încalcă în mod sistematic drepturile fundamentale ale palestinienilor”, se arată într-o scrisoare deschisă semnată, printre alții, și de trupa Wolf Alice și actrițele Maxine Peake și Miriam Margolyes. Scrisoarea a fost adresată televiziunii de stat britanice, BBC, în calitate de membru al European Broadcasting Union, asociația care organizează Eurovision. Reprezentanții BBC nu au comentat asupra acestui subiect. Aceasta nu este prima dată când se cere boicotarea ediției din Israel, iar artiști care concertează în această țară, precum Nick Cave, Radiohead și Lana Del Rey, au fost aspru criticați.

În septembrie 2018, tot prin intermediul unei scrisori deschise, peste 140 de personalități culturale au cerut boicotarea concursului. Printre semnatari s-au numărat scriitori, coregrafi, actori, muzicieni, precum autorul canadian Yann Martel, regizorul finlandez Aki Kaurismäki, trupa britanică Wolf Alice, regizorul englez Ken Loach, cântărețul britanic Brian Eno și Roger Waters, fostul membru Pink Floyd. Scrisoarea a fost inițiată de mișcarea Boycott, Divestment and Sanctions (BDS), care militează pentru completa boicotare a Israelului din cauza politicilor privind palestinienii. La rândul lor, autoritățile israeliene spun că BDS este motivată de antisemitism.

Cele mai recente ediții ale concursului Eurovision au fost marcate de diverse polemici. În 2017, Rusia a anunțat că nu va difuza concursul, după ce Ucraina, țara gazdă, a refuzat să le primească reprezentanta, care susținuse un concert în Crimeea în 2015. Tot în 2017, organizatorul concursului - European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa - a interzis unei platforme video chinezești să difuzeze finala, după ce aceasta cenzurase semifinalele. Mai precis, platforma nu a difuzat momentele în care au apărut un artist tatuat și un cuplu homosexual.