Piesa de teatru „Harry Potter and the Cursed Child” a dominat gala Premiilor Olivier 2017, ce a avut loc duminică la Royal Albert Hall din Londra, câștigând trofee la nouă categorii, în cadrul ceremoniei fiind premiați și Kenneth Branagh, cu premiul special, sau actrița Billie Piper.

Piesa de teatru în două părți - o continuare a poveștii lui Harry Potter, scrisă de romanciera britanică J.K. Rowling, a câștigat nouă premii din cele 11 categorii la care a fost nominalizată în cadrul ceremoniei de la Royal Albert Hall din Londra.

„Cursed Child” a câștigat premiul pentru Cea mai bună piesă, cel mai bun actor în rol principal (Jamie Parker), cel mai bun actor în rol secundar (Anthony Boyle), cea mai bună actriță în rol secundar (Noma Dumezweni), și cel mai bun regizor (John Tiffany). De asemenea, piesa lui J.K. Rowling a câștigat și premiul pentru cel mai bun decor de lumină, cel mai bun sunet și cea mai bunî scenografie.

Kenneth Branagh a câștigat premiul special pentru contribuția sa remarcabilă la teatrul britanic, regizorul și actorul britanic oferind un discurs emoționant în care a încurajat oamenii să continue să viseze: „oamenii mă întreabă adesea cum reușesc, și iată răspunsul - noi reușim. Am fost inspirat să îmi urmez visurile și sfatul meu pentru toți este: să aveți visuri mari. Nu sunt greșeli, ci doar lecții. Putem contribui să ajutăm lumea un pic. Am văzut dovada. Shakespeare avea dreptate: suntem făcut din materia viselor. Vedeți-vă de voi înșivă și nu uitați să visați.”

Dame Judi Dench l-a lăudat pe Kenneth Branagh: „Sunt extrem de bucuroasă că ai primit acest premiu. Și te rog să mă angajezi din nou.”

„Groundhog Day” a câștigat premiul pentru cel mai bun musical nou, iar actorul Andy Karl, premiul pentru cel mai bun actor într-un musical, în timp ce actrița din „Glee” Amber Riley, premiul pentru cea mai bună actriță într-un musical, pentru „Dreamgirls”.

Printre ceilalți câștigători ai serii s-au numărat Billie Piper, care a primit premiul pentru cea mai bună actriță pentru rolul său din „Yerma”.

De asemenea, printre prezentatorii ceremoniei s-au numărat Lin-Manuel Miranda, John Boyega, Nathan Lane, Denise Gough, Andrew Garfield și Maureen Lipman. Lista completă a laureaților premiilor Olivier 2017 poate fi consultată pe site-ul olivierawards.com.

Premiile Olivier (Laurence Olivier Awards) sunt acordate anual de Society of London Theatre, în semn de recunoaştere a excelenţei în arta dramatică. Iniţial cunoscute ca Society of West End Theatre Awards, aceste distincţii au fost redenumite în 1984 în onoarea actorului britanic Lawrence Olivier. Premiile au fost acordate pentru prima dată în 1976 şi sunt considerate echivalentul britanic al premiilor Tony din Statele Unite şi Molière din Franţa.