„Moromeții 2” este Cel mai bun film de lungmetraj la premiile Gopo 2019, în urma decernării distincțiilor celei de-a 13-a ediții a celor mai importante distincții ale industriei cinematografice românești, marți, la Teatrul Național din București.

 

Premiile celei de-a 13-a ediţii a galei premiilor Gopo, cel mai important eveniment care recompensează realizările anuale ale cinematografiei autohtone, au fost acordate marţi seară, la Teatrul Național din București. Au fost nominalizate 27 de filme pentru cele 19 secțiuni ale distincțiilor acordate marți.

Vedeta galei a fost pelicula „Moromeții 2”, care a adunat nu mai puțin de nouă premii, cărora li l-a adăugat distincția acordată de Romanian Society of Cinematographers (RSC) operatorului Vivi Drăgan. Practic, singurele premii pierdute de „Moromeții 2”, dintre cele la care a primit nominalizări, au fost cele pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar, Cea mai bună muzică originală, Premiul pentru cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor într-un rol principal și Cel mai bun regizor.

Singurele producții care au primit mai mult de un premiu Gopo 2019, marți, au fost „Pororoca”, cu trei distincții, și „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbarii”, cu două trofee.

Primul premiu a fost acordat pentru Cel mai bun film european dintre cele distribuite în România în 2018, distincția mergând spre „The Killing of a sacred deer / Uciderea cerbului sacru”. Cele mai bune costume de au fost considerate cele semnate de Dana Păpăruz, pentru „Moromeții 2”. „Moromeții 2” a primit și Premiul Publicului pentru filmul românesc cu cel mai mare succes la box office în anul difuzării.

Premiul Gopo pentru Cel mai bun actor într-un rol secundar a fost primit, pentru rolul din „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, de Alexandru Dabija, care, la a doua nominalizare, a primit și al doilea trofeu din carieră.

Tot la a doua nominalizare, dar la primul trofeu a fost Iulia Lumânare, care a primit distincția pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar pentru interpretarea personajului Cristina din pelicula „Pororoca”. Premiul „Tânăra speranță” 2019 a fost primit de Iosif Paștina pentru rolul lui Niculae din filmul „Moromeții 2”.

Cel mai bun film de debut a ieșit, în urma votului din 2019, filmul Ivanei Mladenovici, „Soldații. Poveste din Ferentari”. Dana Bunescu și Alexandra Gulea au primit premiul pentru Cel mai bun montaj pentru „Moromeții 2”. Massimiliano Nardulli a primit premiul Cea mai bună muzică originală pentru acordurile pieselor de pe coloana sonoră a peliculei „Charleston”. Premiul pentru Cel mai bun scenariu a ajuns la Radu Jude pentru „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”. Cea mai bună actriță într-un rol principal este Cosmina Stratan pentru rolul Irina din pelicula „Dragoste 1. Câine”. Bogdan Dumitrache a primit pentru interpretarea oferită personajului din „Pororoca” distincția Gopo 2019 acordată pentru Cel mai bun actor într-un rol principal. Cel mai bun regizor a fost desemnat la premiile Gopo 2019, pentru filmul „Pororoca”, Constantin Popescu.

Actrița Ileana Stana Ionescu a primit premiul Gopo pentru întreaga carieră din mâna Monicăi Davidescu. Premiul pentru Cel mai bun lung film metraj a fost acordat peliculei „Moromeții 2”.